Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Kaj svetovati, ko stranka želi črno kuhinjo?

Ali se na črnih visoko sijajnih omaricah res pozna prav vsak dotik? Ali črna mat barva dejansko vpija maščobo in se zato težje čisti? Ali bodo na temnem pomivalniku ves čas sledi vode in vodnega kamna? Združili smo nekaj najpogostejših vprašanj, ki vam bodo v korist, ko boste strankam svetovali pri izbiri črne kuhinje.

Kaj svetovati, ko stranka želi črno kuhinjo?

Vaše stranke se obrnejo na vas, ko načrtujejo novo kuhinjo in od vas pričakujejo, da boste znali odgovoriti na vsa njihova vprašanja, poznali materiale in njihove lastnosti do obisti, ter jim pravilno svetovali na poti do sanjske kuhinje. 

Zato je zelo pomembno, da arhitekti, notranji oblikovalci in prodajni svetovalci, ki prodajate kuhinje, spremljate svetovne trende, berete forume za prepoznavanje strahov ... Ali pa enostavno redno prebirate naš blog. :)

Za bele kuhinje, ki so bile trend zadnjih nekaj let v trendu, boste odgovore stresli iz rokava, kaj pa za letošnji hit – črne kuhinje? 

  • Ali se na črnih visoko sijajnih omaricah res pozna prav vsak dotik? 
  • Ali črna mat barva dejansko vpija maščobo in se zato težje čisti? 
  • Ali bodo na temnem pomivalniku ves čas sledi vode in vodnega kamna? 

Vprašanj z različnih forumov je skorajda preveč, da bi jih vsa našteli, prav vsa pa imajo skupni imenovalec: vprašanje praktičnosti in kvalitete izbranega materiala glede na njegovo (temnejšo oziroma črno) barvo. 

Združili smo nekaj najbolj izstopajočih, ki vam bodo v korist, ko boste strankam svetovali pri izbiri črne kuhinje. Ali je črna barva sploh primerna za v kuhinjo? 

Stranka vidi izjemne fotografije črnih kuhinj na spletu ali v katalogih, morda ji pade v oči vaš razstavni eksponat, a jo skrbi, da postavljena v njen dom ne bo imela enakega učinka in bo pretemna. 

Še vedno je črna kuhinja v domovih bolj izjema kot pravilo, saj je splošno prepričanje, da vpije več svetlobe od drugih barv in je zato prostor videti manjši ter v stanovanju povzroča občutek tesnobe. 

Stranko spodbudite, da je črna barva odlična za v vsak prostor v stanovanju, če le ima dovolj naravne svetlobe.

Črna kuhinja je odlična izbira za tiste, ki imajo v prostoru eno ali več velikih oken, če je soba obrnjena na jug ali jugozahod bo še toliko bolje. 

Za stranke, ki jim je všeč črna barva, pa niso povsem prepričani, da bi jo izbrali, lahko ponudite kreativne rešitve, kako črno barvo le delno vpeljati v kuhinjo. 

Že vsaka črna malenkost naredi kuhinjo bolj elegantno in dramatično

S črno barvo lahko pobarvajo le del stene ali celotno ozadje kuhinje, izberejo lahko črne kuhinjske aparate in pomivalno korito, ki bodo v svetli kuhinji elegantno izstopali. 

Svetli del kuhinje bo v kombinaciji s črno barvo postal še svetlejši in kombinacija s črno bo bistveno spremenila celotno podobo sobe – na bolje. 


Črne omarice – katastrofa za čiščenje? 

Leto 2019 je v ospredje postavilo kuhinjske omarice, pulte in nadpultne površine v temnih tonih. 

Kuhinja, črna od tal do stropa ponekod kombinirana z naravnim lesom, v visokem sijaju ali mat izvedbi, nas na fotografijah enostavno navduši. 

A kuhinja ni le prostor, ki ga gledamo, temveč je vsakdanje najbolj uporabljen prostor v domu – tukaj se toči in šprica voda, od kuhanja nastajajo mastni madeži in biološki odpadki, pogosto odpiramo in zapiramo predale in omarice … 

Vse to pomeni, da so stranke zaskrbljene, kako se bo kuhinja čistila in koliko bo izbrana barva zanje praktična. 

Vsak ima željo, da za čiščenje ne porabi niti minute več, kot je nujno potrebno, zato moramo pri izbiri kuhinje nujno dati tudi praktične nasvete. 

Visokosijajna obdelava kuhinjskih omaric: omarice visokega sijaja v sivih ali črnih tonih so sicer moderne in elegantne, a za kaotično družino popolnoma neprimerne.


Delujejo lahko prehladno in sledi mastnih prstkov na visokem sijaju utegnejo močno motili. Za družine je primernejša izbira omaric v mat obdelavi, ki je manj občutljiva na sledi prstov. 

Če ima stranka še vedno pomisleke, ji lahko svetujete dvobarvno kuhinjo, z elementi naravnega lesa. Spodnje omarice so lahko temne mat barve, zgornje pa v kontrastni beli barvi. 

Pultne in nadpultne površine, kjer nastaja največ umazanije, naj raje izberejo v barvi naravnega lesa, ki je hvaležnejša z vidika prahu in vsakodnevnih sledi uporabe. 

Dobra izbira je tudi siva kuhinja, videz betona je zelo moderen, hkrati pa odlično skrije morebitne nečistoče in prah. 

Mat črna kuhinja: med pogostimi vprašanji strank o črni kuhinji, ki jim je všeč nesvetleča, torej mat črna barva (pa tudi drugi odtenki mat kuhinj), je: »Ali mat barva res vpija maščobo in jo je težje čistiti?« 
Pomirite stranke, da gre pri mat barvah le za končno obdelavo, ki ne odbija barve in je na otip malce manj gladka kakor visoki sijaj, vendar pa je še vedno zaščitena, tako da ne more vpijati maščob. 

Težje čiščenje predstavljajo mikroskopsko majhne vdolbinice in neravnine, ki jih imajo tovrstne obdelave, vendar je ob sprotnem brisanju – kakršno je potrebno pri vsaki kuhinji, da jo ohranjamo higienično neoporečno in urejeno – povsem enak rezultat. 

Črno pomivalno korito in armatura 

Črno oziroma temnejše pomivalno korito je odlična izbira pri barvnem kombiniranju s svetlo barvo ali barvo lesa, saj daje resnično dramatičen učinek. 

Pri kombinaciji črne barve in vode pa stranke skrbijo ostanki vode in sledi vodnega kamna na temnih podlagi.

Pri temnem pomivalnem koritu, najsi gre za črno kaljeno steklo, naravni videz kamna granitnega pomivalnika iz kompozitnega granitala v odtenku carbon ali concrete ali temnega jekla Monarch velja enako pravilo kot pri drugih, svetlejših, pomivalnih koritih. 

Če stranka želi popolnoma čist pomivalnik, naj ga po uporabi le obriše z mehko krpo. To bo, poleg občasnega temeljitejšega čiščenja zaradi vzdrževanja higiene, povsem zadostovalo za brezhiben videz vašega temnega pomivalnega korita in kuhinjske armature. 

Ne pozabite pa izpostavite prednosti temnejših barv materialov: mastni madeži olja, sledi in risi, ki nastanejo od teflonskih posod, se na temnih materialih sploh ne bodo poznali, medtem ko je to pri svetlih pomivalnikih (predvsem iz kompozitnega granitala) malce bolj opazno in zahteva kakšno čiščenje več. 

TOP 4 NASVETI OB NAKUPU ČRNE KUHINJE 

Ko se stranka odloči za svojo temno kuhinjo, vam bo nadvse hvaležna za najpomembnejše štiri nasvete, ki ji jih boste dali: 

1. Barva in material pomivalnika in armature 

Ko se stranke odločijo za črno kuhinjo v različnih barvnih kombinacijah, jim predstavite še različne videze. Pomivalno korito in kuhinjska armatura, ki se dviga nad delovnim pultom, izstopata iz kuhinje bolj, kot se stranka morda zaveda, zato lahko z izbrano barvo naredi v kuhinji pravi stilski preobrat. 

Črna kuhinja z izbranim belim pomivalnikom iz kaljenega stekla Glassix ali arktičnim granitalom bo dobila čisto drugačno podobo, kot če stranki pokažete oba artikla v črni barvi. 

Če bo stranka ostale kuhinjske aparate izbrala iz nerjavnega jekla, bo bolj logična izbira elegantnega inox pomivalnika modernih linij. 

Posebna osebnost – poseben pomivalnik: Alveus je ob svoji 50-letnici izdal poseben pomivalnik iz najkakovostnejšega nerjavnjega jekla JUBILEE. Morda bo ravno ta s svojo posebno obliko prepričal vašega kupca?

Zahtevnejšim strankam lahko predlagate drzne barve Alveusove linije Monarch v barvi temnega jekla, zlati, copper oziroma nežnih rose-gold ali bronze odtenkih in jih navdušite z novo dimenzijo črne kuhinje z izjemnim barvnim poudarkom. 

2. Svetloba 

Pri temni kuhinji je lahko zadostna svetloba problem, kar stranka vidi šele z uporabo. 

Že v premalo osvetljeni kuhinji se nam drobec hrane, ki uide iz rok, hitro hitro »skrije«. V temni kuhinji, ki je premalo osvetljena, pa je lahko iskanje odkotaljene borovnice misija nemogoče. 

Zato poudarite pomembnost prisotne naravne svetlobe in svetujte led luči po celotni dolžini kuhinje pod zgornjimi omaricami, z največ poudarka na delovni površini v kombinaciji: štedilnik, delovni pult in pomivalno korito. 

Odsvetujte izbiro črne kuhinje v majhnih in slabo osvetljenih prostorih, kletnih sobah in podobno. 

Črna kuhinja deluje odlično, kadar je postavljena neposredno pred veliko okno, ali da jo obdajajo okna od stropa do tal. 

3. Čiščenje 

Črna kuhinja vas bo zagotovo še vrsto let zapeljevala s svojo brezčasno eleganco, a le, če boste vzdrževali njeno čistočo. 

Bodite odkriti do stranke in jo opozorite, da si pri temnejši barvi žal ne morejo privoščiti, da bi po kulinaričnih podvigih kuhinji ostala neočiščena, saj se bodo nečistoče nemudoma poznale. 

Vseeno pa čiščenje ni zahtevno – mesta kuhinje, kjer kuhajo, bodo le obrisali s krpo iz mikrofibre v primeru mat barve, visokosijajno pa obrisali naknadno še s suho krpo. 

Načeloma bi to zaradi ohranjanja čistoče in urejenega prostora morali tako ali tako početi v vsaki kuhinji, ne glede na njeno barvo! 

4. Dodatki v kuhinji 

Črna kuhinja je zelo dramatična, zato ne potrebuje veliko dodatkov. 

Če bo v kuhinji preveč barvnih kontrastov, slik in drugih okraskov ter lončnic v barvastih lončkih, bo kuhinja hitro natlačena in preobložena. 


Stranki svetujte načelo: »Manj je več.« 

K črni kuhinji se bolj kot kar koli drugega poda nekaj rastlin z obilico zelenih listov v lončkih kontrastne bele ali druge barve. 

Da bo tudi na delovnem pultu čim manj stvari, jim pri načrtovanju kuhinje predlagajte obilo prostora za shranjevanje, popularne so tudi izvlečne omare za majhne kuhinjske aparate skupaj z električnimi priključki, ki se po uporabi preprosto skrijejo nazaj v omaro. 

Tako boste ohranili pultne površine čiste in brez nepotrebne navlake, s tem bo kuhinja vselej lepa, organizirana in enostavna za uporabo ter čiščenje. Uresničene sanje vsakega uporabnika kuhinje!

Nazaj na seznam