Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Intervju: Katarina Šauperl, oblikovalka notranjih prostorov

S Katarino smo govorili o notranjem oblikovanju, predvsem kuhinje in o pomivalnih koritih ter pipah, ki navdušijo tudi najbolj zahtevne.

Intervju: Katarina Šauperl, oblikovalka notranjih prostorov

Pozdravljena Katarina.

Hvala, da si si vzela čas za pogovor z nami, saj vemo, da je tvoj urnik napolnjen do zadnje minute. 

Za začetek te prosimo za nekaj besed o sebi, o tvoji poslovni poti. Kako si začela in kaj počneš danes?

Za poklicno pot sem se v bistvu odločila že takoj po osnovni šoli, ko sem izbrala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje.

Kljub temu, da sem se morala zelo mlada čez teden preseliti v drugo mesto, odločitev ni bila težka, saj me je delo z različnimi materiali in oblikovanjem le teh veselilo že od nekdaj. 

Tukaj sem se prvič srečala z izdelavo manjših uporabnih predmetov od ideje do izvedbe ter s pripravo za industrijsko proizvodnjo.

Dobila sem veliko znanja in predvsem vodilo, ki se ga pri oblikovanju držim še danes, in sicer da je največkrat manj več ter da se je za dober rezultat vselej potrebno držati nekih likovnih zakonitosti. 

Po zaključeni srednji šoli je bila nekako logična izbira  študij arhitekture. Med in po končanem študiju sem nabirala izkušnje po različnih arhitekturnih birojih.

Prav letos pa bo že 10 let od kar  sem na samostojni poti s podjetjem OS ARHITEKTURA.


O čestitke za lep jubilej. 

Kako pa izgleda tvoj prvi sestanek z novo stranko? 

Katera vprašanja ji najprej postaviš, še preden začneš z delom? Kaj so tiste informacije, ki so najbolj pomembne in jih potrebuješ za odlično izvedbo?

Običajno najprej poskušam skozi pogovor ugotoviti kakšne so naročnikove želje, kakšen stil mu je bolj pri srcu in predvsem, kakšne so njegove navade glede gibanja in uporabe prostora.

Ista hiša je lahko enemu idealna in popolnoma pisana na kožo, za drugega pa je popolnoma zgrešena.

Bivalni prostor mora biti prilagojen za tistega, ki ga uporablja.

Zato skušam od naročnika pridobiti čim več informacij - kaj pričakuje od prostora in na kakšen način ga bo uporabljal.

Eden od zelo pomembnih podatkov je na primer ali nekdo rad kuha in koliko časa preživi v kuhinji.

Če bi zmeraj povzemala po sebi, bi bil osrednji prostor v hiši zagotovo kuhinja.

Nekateri pa doma redko ali pa sploh ne kuhajo in v takem primeru velika in prostorna kuhinja, ki je v središču bivalnega dela, ni prava izbira.

Pogovor običajno steče spontano, vsake toliko si kaj zapišem, da česa pomembnega ne pozabim upoštevati pri načrtovanju.


Slovenci smo sicer narod, ki obožuje kuhanje in v kuhinji preživimo ogromno časa. Se to odraža tudi pri tvojih naročnikih? Kaj večini tvojih strank predstavlja kuhinja?

Naročniki so različni. V bistvu imamo dve vrsti naročnikov. Take z željo po veliki prostorni kuhinji, ki je osrednji del, in take z željo po majhni, bolj čajni kuhinji.

Predvsem je ta želja odvisna od načina življenja in števila ljudi v gospodinjstvu.

Je pa res, da je opazno večje število prvih, torej tistih, ki si želijo večjo fuknkcionalno kuhinjo, z veliko delovne površine in praktičnimi rešitvami.


Skodaj vedno pa prevladuje želja, da je kuhinja del bivalnega dela in ni fizično ločena v drugem prostoru kot je to bilo včasih.


Tvoje delo je kreativno. Veliko različnih naročnikov, veliko potreb, veliko želja ... Kje najdeš inspiracijo pri svojem delu?

Inspiracijo običajno najdem nekje zunaj v naravi, ko tečem ☺   Takrat imam mir in sem sama s svojimi mislimi. Včasih se mi posveti ponoči, ko sanjam ali pa je inspiracija že sam prostor takoj, ko stopim vanj.

Pri kreativnem delu si zmeraj malo v službi ☺ 

Skoraj zmeraj, razen pri novogradnjah, se pri načrtovanju prične z meritvami in izrisom obtoječega stanja. To je prvi stik s prostorom.

Ko se »spoznam« s prostorom, se lotim načrtovanja in ga poskušam čim bolj prilagoditi naročnikovim željam, načinu uporabe ...

Včasih je končna rešitev takoj na papirju.

Se pa zgodi, da nič ne gre skupaj in takrat projekt za kakšen dan odložim. Kasneje pride rešitev kar sama od sebe. Zato sem zmeraj vesela, kadar mi da naročnik čas.

 Vsak dober projekt potrebuje svoj čas, da se razvije.



Kdaj veš, da je dizajn dober? Da je to, to. 

Pri uporabnih predmetih je dizajn dober, ko je hkrati uporaben in lep. Pri uporabi mora biti dizajn tak, da je praktičen in lahek za vzdrževanje.


Se pri delu držiš kakšnih posebnih pravil, načel?

Moje vodilo je zmeraj načelo, da mora prostor biti v prvi vrsti uporaben in šele nato lep. Je pa vsekakor pomembno oboje.


Se vsekakor strinjamo s tabo. 

Če se ponovno vrnemo k kuhinji. Kaj vse upoštevaš, ko jo načrtuješ? 

Kaj bi svetovala našim bralcem - katere so najpomembnejše smernice, ki bi jih vsak moral upoštevati pri načrtovanju in opremi kuhinje?

Pri kuhinji je najpomembneje, da je funkcionalna.

To pomeni, da tisti, ki kuha, pri pripravi obroka ne naredi nepotrebnih korakov. Obstajajo logična zaporedja in sicer hladilnik, pomivalno korito, štedilnik …

Postavitev posameznih elementov mora biti temu primerna. Vse mora biti čim bolj na dosegu roke in hkrati mora biti dovolj prostora za odlaganje.

Poleg tega bi izpostavila predvsem še 2 pomembni »pravili«:

  • Priporočljivo je, da sta pomivalno korito in pomivalni stroj blizu skupaj, a hkrati pri nalaganju v pomivalni stroj ni otežen dostop do pomivalnega korita.

Prav tako odprt pomivalni stroj naj ne ovira dostopa proti jedilni mizi.

  • Pomembno je, da je v bližini pečice možno odložiti pekač, ki smo ga vzeli iz pečice.

To dvoje bi izpostavila, je pa še cel kup podrobnosti in zato priporočam, da se pri načrtovanju kuhinje posvetujete z arhitektom, ki se z načrtovanjem dnevno srečuje.


Kako pomembna sta v kuhinji pomivalno korito in pipa? Kakšno korito in pipo najraje svetuješ? Zakaj?

Pomivalno korito in pipa sta v kuhinji, poleg kuhalne plošče in pečice, najpomembnejša elementa kuhinje.

Korito se mora v kuhinjo vklapljat. Obliko, material, barvo in velikost korita je potrebno izbrati glede na stil in velikost kuhinje.

Podobno je s pipo.  Tudi njo je potrebno izbrati glede na stil kuhinje in jo hkrati prilagoditi izgledu in velikosti kuhinjskega korita.

Sama najraje izberem korita enostavnih oblik z ravnimi linijami in čim manj utori, ki so enostavna za čiščenje in hkrati dobro služijo svojemu namenu.

Pri pipah najraje izberem višje pipe, z ravnimi linijami, ki omogočajo enostavno pomivanje tudi večjih kosov posode.


Alveus je za najzahtevnejše stranke, ki pri dizajnu, kakovosti in funkcionalnosti svojega korita in pipe ne pristajajo na kompromise, razvil PREMUM liniije (Stylux, Pure Up, Jubilee, Stricto, Quadrix, Crystalix ...)

Kakšni stranki, kakšnemu značaju, kateremu stilu, barvi kuhinje bi ti priporočala posamezno družino?

Vsa Alveus korita PREMIUM linije zaznamujejo ravne, čiste linije, brez utorov, ki smo jih vajeni pri klasičnih koritih.

Prav tako je potrebno poudariti kvalitetno in natančno izdelavo, ki omogoča enostavno vgradnjo.   

Pri posameznih linijah pa bi sama izpostavila naslednje:

Širok izbor dodatne opreme omogoča, da lahko veliko korito vgradimo tudi v manjšo kuhinjo, saj lahko korito hitro in enostavno postane tudi delovna površina.

  • Za najbolj zahtevne okuse in potrebe je zagotovo primerna tudi linija korit Pure up, ki so dodatno opremljena z zelo praktičnim in dovršenim odtočnim sistemom Push Pop Up, ki omogoča enostavno odpiranje in zapiranje odtoka. 
  • Jubilee je s svojim zunanjim robom bolj igriv in je primeren za ljudi, ki imajo radi drugačnost. Sama si ga predstavljam v pisani, oblikovno malenkost netipični kuhinji.
  • Ko je govora o funkcionalnih, dizajnersko dovršenih in kakovostnih koritih, ne smemo pozabiti na linijo pomivalnih korit StrictoPosebnost in glavna prednost korita Stricto je vgradnja armatude s strani, ki je posebej primerna za korita, vgrajena na kuhinjskih otokih. Stranska pipa omogoča, da je uporaba korita možna z obeh strani otoka.  
  • Quadrix je pomivalno korito, ki je popolanoma nevpadljivo. Vgrajeno je pod delovno ploščo, brez težav se med seboj kombinira različne mere korit. Odlično se bo ujemal s skoraj vsakim stilom kuhinje. Zelo veseli pa ga bodo kuharji in kuharice, ki veliko dajo na čistočo.
  • Crystalix  je korito, ki omogoča neomejene možnosti in izpolni želje najzahtevnejših strank.

Prednost pri obliki vseh naštetih koritih je v tem, da je njihov izgled enostaven in hkrati eleganten, poleg tega so še funkcionalna in s svojo obliko ne narekujejo točno določenega stila kuhinje. Primerna so tako za vgradnjo v vse vrste, oblike in barve kuhinj.

Kot sem že prej omenila je h koritu potrebno izbrati tudi pipo, ki je z njim usklajena.

Igrivo pipo Eden je takoj vidim v kombinicaiji s koritom Jubillee.

Pri večjih koritih je zelo praktično, kadar je pipa izvlečna, saj omogoča enostavno uporabo in čiščenje celotnega korita. Zato bi pri večjih koritih izbrala pipo Romimi ali pipi Nera in Lyra, ki poleg tega, da sta izvlečni, omogočata še tuš.

Kadar je kuhinjsko korito pod oknom, bi zagotovo zbrala pipo Norma, ki se jo lahko pogrezne in omogoča odpiranje okna brez težav.

V primeru, da si želimo kvalitetno, enostavno in elegantno pipo za ugodno ceno je pipa Oz zagotovo odlična izbira.


Kakšno je tvoje mnenje o steklenih pomivalnih koritih? Alveus nudi možnost povsem unikatnega stekelenega pomivalnika: v želeni barvi in vzorci. 

Kaj bi kupcem, ki se za to odločajo svetovala? Na kaj naj bodo pozorni pri izbiri svoje barve oz vzorca?

Steklena pomivalna korita zagotovo dajejo nove možnosti v barvi in vzorcu. Prav poljubna barva in možnost vzorca daje neskončno možnosti. Kupcem, ki se odločajo za vzorčasta korita bi svetovala, da naj vzorčasto korito prevzame vlogo trajne dekoracije in poudarka v prostoru. Barva ali vzorec mora biti usklajen s celotnim izgledom kuhinje oziraoma širšega dnevnega prostora v katerem se korito nahaja.


Hvala Katarina in vse lepo na tvoji poslovni poti. 

Nazaj na seznam