Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Predpraznični in praznični čas v kuhinji

Preberite trende, ki jih napoveduje težko pričakovani predpraznični čas: slastni recepti, okrasitev praznične mize, darila in trajnostna miselnost, s čim še presenetiti goste …

Predpraznični in praznični čas v kuhinji

Prihaja najlepši čas v letu – praznični čas.

Čas, ki nas navda z upanjem.

Čas, ko se veselimo prijetnega druženja z najdražjimi ob praznično obloženi mizi.

Čas iskrenih nasmehov in toplih objemov ter darov iz srca.

Epidemija je marsikoga prejšnje leto oropala praznovanja in druženja, zato bodo letošnji predpraznični in praznični dnevi še toliko večjega pomena.

 

Izberite rdečo nit predprazničnih in prazničnih druženj

Vsako oko opazi smiselno povezano celoto.

Ko načrtujete praznično druženje, četudi le v družinskem krogu, poskusite pijači, jedači ter dekoracijam praznične mize poiskati skupno točko, neko rdečo nit.

Ali je ta vsebinska (na primer tema domače, vintage, moderno, tradicionalno božično), ali pa vizualna (ujemajoča se barvna shema dekoracije in jedi), pravzaprav ni pomembno.

Vaši gostje bodo opazili trud in čas, ki ste ga porabili za pripravo.

 

Barva shema decembra 2021: glamurozna srebrna in zlata

Modni poznavalci se že od prvega odpadlega jesenskega lista z drevesa ozirajo v prihajajoči december.

Trendi tega tako težko pričakovanega meseca se bodo nagibali v dve smeri: glamur in narejeno doma.

Glamurozni dodatki so lahko hitro kičasti, zato je potrebno poiskati pravo mero, da ne pretiravamo.

Naj vam bo vodilo pri glamurozni dekoraciji: manj je več. 

Če ste izbrali prt srebrne barve, naj bodo na mizi le še zlati pogrinjki in kakšna pozlata v namiznem šopku, nasprotno pa več zlatih in srebrnih dodatkov, če je podlaga bolj umirjena.

Sprehodite se po trgovinah, ki nudijo veliko dekoracije za malo denarja in izberite manjše število glamuroznih dodatkov v srebrni in zlati barvi, ki naredijo velik vtis.

Za glamurozno kuhinjo v času praznikov in vse ostale mesece pa izberite kolekcijo pomivalnikov Monarch. 

Si predstavljate elegantno črno kuhinjo, iz katere se blešči zlato pomivalno korito Monarch?

Ali ste bolj za tradicionalno kuhinjo v beli, sivi ali kateri drugi nežni barvi?

Potem bo pika na i vaši kuhinji elegantno pomivalno korito iz inoxa modernih linij, na primer PureStrictoRando ali Luno.

 

Trend: trajnostno in narejeno doma

Če ste bolj trajnostno usmerjeni lahko okraske naredite kar sami oziroma jih poiščete v naravi.

Na spletu boste našli mnogo primerov, kako z vrvico in vejico smrečja ali božičnega drevesca ustvariti videz preproste, a hkrati elegantne dekoracije.

Ker boste dekoracijo ob koncu praznične večerje lahko ponovno uporabili še za naslednjo zabavo, nato pa jo odložili kar v zabojnik za biološke odpadke, pa boste tudi in predvsem prijazni do okolja.

Želite pri trajnostnem odnosu narediti še korak naprej?

Pomislite, koliko vsako leto zavržete raztrganega zavijalnega papirja, ki ste ga še nedolgo pred tem kupili v trgovini. Slednjega navadno ne smemo niti odložiti v zbiralnike papirja, saj gre za plastičen, povoščen papir. Raje čez leto prihranite nekaj črno-belih časopisov ali si jih izprosite pri starejših sosedih.

Lično zavijte darila v časopisni papir, nanje pa pritrdite vejico smrečja ali rdečo pentljo iz blaga, če ste spretni, pa jo lahko na papir kar narišete.

Vaša darila bodo pod novoletno jelko zasijala, hkrati pa bodo do okolja povsem prijazna, saj boste papir le ponovno uporabili in ga nato odložili v zabojnik za papir, kjer bo čakal na reciklažo.

 

Namigi za praznične recepte

Če smo vas prepričali in bo vaša tema srebrno-zlata, potem si zadajte izziv in goste presenetite s slaščicami na palčki v videzu srebrnih in zlatih kraguljčkov.

Naredite slaščice na palčki oziroma priljubljene »cake popse« po svojem preizkušenem receptu, nato pa jih polovico obdajte s srebrno, drugo polovico pa z zlato jedilno barvo (oziroma tičino maso, odvisno, kaj uporabljate).

Ko se barva posuši, na tanko nanesite topljeno črno čokolado v obliki križca, na vsako zunanjo točko črte pa naredite piko.

Sladki kraguljčki so lepa dekoracija in odličen praznični prigrizek.

Tistim, ki se nagibate h klasični božično-novoletni tradiciji ali k trajnostni temi vašega prazničnega druženja, priporočamo peko piškotkov. 

Ti so vedno dobrodošla sladica, ki pa jo letos malce spremenite – namesto maslenih piškotkov izrezanih z modelčki, se odločite za prikupne medenjake ali čokoladne razpokančke.

Namig: zaprti v stekleni embalaži s prijaznim posvetilom so takšni piškotki tudi odlično doma narejeno darilo.

Samo za odrasle: navdušite polnoletne goste s koktajlom mimosa s kremnimi malinami.

Dve skodelici zmrznjenih malin segrevamo in postopno dodajamo sladkor (četrt skodelice). Ko se stopi, odstavimo z ognja in zmešamo v pire, ki ga precedimo in ohladimo. Nato dodamo skodelico smetane za stepanje in dobro premešamo ter zmes čez noč pustimo v zmrzovalniku. V vsak kozarec za penino dodajte žličko te zmesi, prelijte s penečim vinom in dodajte še sveže maline.

 

Presenečenje za goste

Goste lahko presenetite z majhnimi pozornostmi, ki jih bodisi izdelate sami, naročite ali kupite.

Nekaj idej:

  • že omenjeni piškotki, ki jih zapakirate v steklen kozarec za vlaganje,
  • domača čokolada s poljubnimi dodatki,
  • domača marmelada, začimbe, zeliščni čaj in podobno – pomembno je, da je nastal izpod vaših rok ali vsaj pri lokalnemu ponudniku,
  • svečka z vonjem po božiču,
  • emajlirana skodelica za tople zimske napitke,
  • leseni obeski za na novoletno jelko z imenom gosta,
  • uokvirjen motivacijska sporočila, ki jih oblikujete sami in vstavite v kupljene okvirčke,
  • novoletna jelka iz čajnih vrečk.

Navadno prinesemo darilo, ko pridemo v goste, zato pozornosti vaši gostje niti ne bodo pričakovali in je bodo zato še toliko bolj veseli. Seveda pa bo pravo darilo že samo druženje z najdražjimi. Naj bo nepozabno!



Nazaj na seznam