Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Prenova kuhinje: kako, kaj in koliko

Prenova kuhinje je projekt, ki se ga moramo lotiti premišljeno. Marsikje lahko prihranimo. Z nekaj raziskave spoznamo nove možnosti, materiale in najnovejše trende. Z upoštevanjem nasvetov arhitektov in prodajalcev kuhinj pa naredimo kuhinjo precej bolj funkcionalno, kar bomo med samo uporabo še posebej cenili.

Prenova kuhinje: kako, kaj in koliko

Mnogo nasvetov glede postavitve kuhinje, katero pomivalno korito in kuhinjsko armaturo izbrati, kako načrtovati majhno in kako veliko kuhinjo, katere barve izbrati, boste našli na našem blogu.

V tokratnem članku pa smo za vas zbrali nekaj najboljših nasvetov, kako prihraniti čas in denar ter funkcionalne ideje za najboljšo prenovo kuhinje.


Prenova: delna ali v celoti?

Kuhinjo lahko prenovite od tal do stropa, torej v celoti. To najverjetneje pomeni, da želite modernizirati svojo kuhinjo v obstoječem stanovanju, ali pa ste se preselili oziroma zgradili novo hišo.


Pri popolni obnovi vam svetujemo:

  • da se kuhinja sklada s preostalim delom bivalnega prostora,
  • da je v njej dovolj naravne svetlobe,
  • da imate dovolj delovnih površin,
  • da ste pozorni na postavitev – kar pomeni, da so trije najpomembnejši elementi kuhinje v t. i. delovnem trikotniku: pomivalno korito – štedilnik – hladilnik.



Ne glede na to, kakšno kuhinjo boste izbrali, ne pozabite, da kuhinji ne pravimo zaman »srce doma«.

V kuhinji se zadržujemo veliko časa, tukaj se družimo z družino in prijatelji in zanje pripravljamo obede.

V njej se moramo zato dobro počutiti – imejte to v mislih ves čas prenove.


Kadar je kuhinja še funkcionalna, uporabna in potrebuje le nekaj osvežitve, jo lahko le delno prenovimo in tako z nekaj malenkostmi posodobimo.


Tukaj je nekaj idej kako:


  • Prebarvajte omarice z novo barvo. Če želite bolj živahno kuhinjo, boste izbrali svetle odtenke, če želite biti v trendu, boste izbrali moderne temne mat barve.

  • Klasične bele omarice bodo dobile že popolnoma nov videz, če boste le zamenjali ročaje z modernejšimi, ravnimi.

  • Ali pa boste na dolgočasne ploščice nalepili zanimive in moderne vzorčaste nalepke. Tako bo nadpultna površina nemudoma bolj vznemirljiva in posodobljena. Tudi prebarvane stene, ali le ena stena z zanimivimi tapetami, bodo imele podoben učinek, pa še ugodno bo.

  • Morda boste zamenjali le štedilnik z modernimi steklokeramičnimi ali indukcijskimi ploščami ali pa s svetlečim plinskim štedilnikom zamenjali dotrajan in zapacan štedilnik in pečico.

  • Največji učinek z delno prenovo boste dosegli, če boste zamenjali mokri del kuhinje: z novo, sijočo kuhinjsko armaturo in pomivalnim koritomboste vse poglede usmerili v to točko.
    Na www.alveus.si lahko izbirate med najrazličnejšimi pomivalniki kakovostne slovenske izdelave, ki so v večini nemudoma na voljo.
    Izberite večno klasično pomivalno korito iz nerjavnega jekla, ali skoraj neuničljivega iz granitnega kompozita zanimivih zemeljskih barv.
    Popestrite prostor z elegantno kombinacijo stekla in inoxa ali pa izberite pridih prestiža s posebnim Monarch nerjavnim jeklom, v modernih odtenkih …

  • In naenkrat ne bo več toliko opazno, da so kuhinjske omarice malce starejšega datuma …


Kje lahko pri prenovi kuhinje prihranimo denar, kje pa se »šparanje« ne obrestuje?

Pri prenovi kuhinje nas je večina pozornih na to, kje bomo lahko prihranili kakšen evro.

Zavedati se moramo, da je kuhinja dnevno v uporabi, da se poceni materiali hitreje obrabijo in uničijo, kar dolgoročno pomeni več stroškov pri popravilih ali ponovni prenovi, kot če bi že pri prvotni prenovi v določene izdelke vložili malce več.


Kje ne smemo »šparati«:

  • Izberite kakovosten hladilnik
    Vanj shranjujete živila, vrata hladilnika se nenehno odpirajo in zapirajo.
    Izberite takšnega, ki preprečuje zamrzovanje zadnje stene, ki ionizira zrak in ohranja živila dalj časa sveža ter enakomerno hladi po celotni globini.
    Če je kombiniran z zamrzovalno skrinjo in se le-ta pokvari, vam gre celotna ozimnica.
    Izberite čim višjega, saj tako izkoristite prostor pod stropom v kuhinji.


  • Delovni pult, ki zdrži vaše kuharske podvige: tudi delovni pult, ki bo dnevno obremenjen z vodo, ostanki živil, rezanjem, tolčenjem ipd., naj bo kakovosten, odporen na udarce in, predvsem, ga morate brez napora očistiti, da je higiensko neoporečen.
    Takšni pulti znajo stati malce več, a se izplača.


  • Dobra pečica za ljubitelje peke.
    Če ste radi v kuhinji, najbrž veliko vaših kosil in sladic pripravite v pečici.
    Če je tako, naj bo le ta prilagojena pogosti uporabi, torej naj ima dovolj različnih programov za peko, naj se ne pregreva (tukaj je potrebno misliti tudi na radovedne prstke otrok, da se lahko brez skrbi naslonijo na steklo in občudujejo nastajajoče pecivo) in naj se enostavno čisti.
    Sodobne pečice imajo tudi funkcijo samo-čiščenja, kar se plača, a če pogosto pečete in malo manj radi čistite, tudi obrestuje.

  • Kakovostno pomivalno korito in kuhinjska armatura: mokri del kuhinje je v uporabi tudi kadar ne kuhamo.
    Vsakič, ko si natočimo kozarec vode, umivamo sadje, v pomivalnik odlagamo umazano posodo …
    Ključnega pomena je, da je mokri del kuhinje kakovosten in zanesljiv.

    Pomivalnik mora ustrezati vašim potrebam – biti dovolj globok za pomivanje velikih kosov posode, imeti mora hiter izpust vode.
    Kuhinjska armatura mora biti na pravem mestu, da je vedno pri roki, nenazadnje pa mora biti tudi enostaven za vsakdanje čiščenje.

    Prav tako mora imeti dolgo življenjsko dobo, da bo s prenovo nekaj časa mir.
    Če je povrhu vsega še izdelana iz kakovostnih in neobčutljivih materialov, pa imamo že zmagovalno kombinacijo.
    Alveus nudi vse to.

 

Koliko časa traja od zamisli do prenove kuhinje?

Če ste se lotili le delne prenove, potem boste zanjo potrebovali bolj malo časa – najpogosteje le kakšen teden več od čakalne dobe za izbrani izdelek, ki ga boste zamenjali.


Pri Alveus pomivalnih koritih čakalne dobe skorajda ni, saj imamo večino izdelkov na zalogi.

Ostane le še nekaj dni, da sami ali s strokovnjakom zamenjate izbrani del in uživate v svoji osveženi kuhinji.

Če pa ste se lotili popolne prenove, pa vas čaka kar nekaj tednov ali celo par mesecev, da boste lahko popolnoma uživali v novi kuhinji.

  • Dizajner ali arhitekt, ki vam bo sicer predlagal najbolj optimalne in kreativne možnosti za prostor, bo zahteval še dodatnih nekaj  tednov, da boste z njim uskladili želje in počakali na izris kuhinje.
  • Večina trgovcev pohištvenih ali kuhinjskih salonov vam bo v primeru naročila brezplačno tudi zrisala kuhinjo in hkrati dobro svetovala, verjetno pa bodo nasveti bolj »klasični« in manj kreativni, kot pri dizajnerju.
  • Na leseni del se tako pri trgovcih kot tudi pri zasebnih mizarjih navadno čaka minimalno dva meseca.

Vzemite to v zakup, da se bo vaša časovnica selitve oziroma uporabe nove kuhinje uskladila s predvidenimi čakalnimi dobami.


Ko bo v kuhinji končno privit še zadnji vijak in priključena še zadnja cev, pa vas čaka le še uživanje v vaši novi kuhinji!

Nazaj na seznam