Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Alveus – sobivanje z naravo

Dan Zemlje se v tej obliki pogosto praznuje kar ves teden okoli 22. aprila. Prav vsak posameznik lahko prispeva svoj kamenček v mozaik zdravega in ohranjenega planeta.

Alveus – sobivanje z naravo

Alveus domuje v Loški dolini, na posebno občutljivem delu Slovenije.

Blizu naše proizvodnje se vije svetovni fenomen Križna jama, zato je odgovorno ravnanje z okoljem ključnega pomena

Svetovni fenomen Križna jama in edinstveno Cerkniško jezero

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama s podzemnimi jezeri, po katerih se pretaka kristalno čista voda. Slabih 9 kilometrov rovov krasijo tudi kapniki, sigaste pregrade in neokrnjena narava, saj kljub omogočenim ogledom v jamo niso posegali z električno napeljavo in betonskimi potmi.

 Avtor slike: Csaba Egri

Med vožnjo s čolnom po jezeru izvemo tudi, da se jama glede na pestrost jamskih organizmov, ki jih tu najdemo kar 51 različnih vrst, uvršča na četrto mesto na svetu! 

Križna jama je svetovni fenomen tudi zaradi najdišča ostankov jamskih medvedov. Prav v Križni jami so našli največjo lobanjo jamskega medveda na svetu, ki je tehtal kar 1500 kilogramov.

Nedaleč stran je še ena naravna znamenitost regije – Cerkniško jezero, največje presihajoče jezero v Sloveniji. 

Ogromno jezero se popolnoma napolni spomladi in v času deževja, njegova okolica pa navdušuje z raznovrstno floro in favno. Voda Cerkniškega jezera se steka tudi v Križno jamo.

Avtor slike: Csaba Egri

Alveus – v sobivanju z naravo


Alveus se nahaja nekaj kilometrov stran od Križne jame. 

Da je to sobivanje sploh mogoče, se do našega čudovitega okolja vedemo nadvse odgovorno, na vseh ravneh: pri razvoju, ravnanju z odpadki, pri nizkoenergetski proizvodnji, v naravo vračamo prečiščeno, neoporečno vodo, Alveus izdelki so kakovostni, z dolgo življenjsko dobo, nekateri materiali (inox) pa so celo 100 % razgradljivi. 
Svojim kupcem pošiljamo Alveus izdelke v okolju prijazni embalaži – karton izpodriva stiropor. 

Kaj nam omogoča, da lahko sobivamo z občutljivo okoliško naravo?

  • Eden naših best sellerjev, pomivalno korito iz nerjavnega jekla – inoxa – je trajnostni produkt, ekološko sprejemljiv oziroma varen
    Alveus izdelki iz nerjavnega jekla se lahko 100 % reciklirajo, poleg tega pa imajo tudi zelo dolgo življenjsko dobo (korito zamenjamo, ko se ga naveličamo, in ne zaradi napak ali obrabe), zato je s tega vidika njegova proizvodnja trajnostna odločitev.
  • O visoki skrbi za naravo pričajo tudi »zeleni« certifikati in dovoljenja: bili smo med prvimi podjetji v Sloveniji, ki je pridobilo okoljevarstveno dovoljenje.  
    Pohvalimo se lahko tudi s certifikatom za odgovorno ravnanje z okoljem ISO 14001, poleg tega pa smo prvo podjetje z več kot 1000 zaposlenimi, ki je ta certifikat dobilo.

Lastna čistilna naprava omogoča, da v okolje vračamo neoporečno vodo. 
Alveusova pralna linija ima čistilno napravo za vodo, ki v okolje iz proizvodnje vrača prečiščeno, neoporečno vodo in s tem v nobenem pogledu ne onesnažuje ali obremenjuje občutljivega okolja, predvsem z mislijo na prečudovito Križno jamo, ki se nahaja v neposredni okolici naše tovarne, oziroma poteka njen del celo pod našimi nogami.

  • Alveus zmanjšuje neekološko embalažo: zavedamo se, da morajo naši kupci izdelke prejeti nepoškodovane, hkrati pa vemo, kako odpadna embalaža obremenjuje okolje, zato se posvečamo tudi izboljšanju embalaže odposlanih izdelkov.
  • Nizkoenergetska proizvodnja, nagrajena inovacija: Alveusova razvojna ekipa ima poleg želja in potreb kupcev v mislih tudi nenehno izboljšanje in inovacije v proizvodnji, da bi bila ta čim manj energetsko potratna.  Okolju prijazna proizvodnja Alveus

Tako smo prejeli nagrado za inovacijo Globoko vlečeno nerjavno pomivalno korito z radijem R40 brez vmesnega žarjenja (pomivalnik srednjega segmenta izdelan s tehnologijo nižjega segmenta). Več o sami inovaciji in njenem pozitivnem vplivu na okolje si lahko preberete tukaj.

  Okolju prijazni pomivalniki iz inoxa Alveus


Tako nenehno zmanjšujemo količino neekološke embalaže in jo zamenjujemo z okolju prijaznejšo. Zato je neekološki stiropor v naši odpadni embalaži že skoraj v celoti zamenjal naravi prijaznejši karton, ki v škatlah ščiti pomivalna korita in kuhinjske armature med prevozi. 

Karton, ki ga kupci zavržejo v ekoloških otokih v zabojnike za papir, se enostavno reciklira in ponovno uporabi. Stiropor oziroma ekspandirani polistiren pa zaradi svoje velikosti zavzame ogromno prostora v smeteh. 

Poleg tega stiropor, če se ne reciklira pravilno, konča v svetovnih vodah in ker je netopen, pogosto postane »hrana« za morske živali, kar pomeni tudi njihovo smrt. A tudi ob njegovi pravilni reciklaži (sežig), se v zrak sprošča veliko nevarnih plinov, zato je kartonska embalaža okolju mnogo prijaznejša alternativa.

Naj bo vsak dan 22. april, dan Zemlje!

V preteklem mesecu smo praznovali dan Zemlje. Še pogosteje se je zato omenjalo varovanje okolja. Z različnimi dogodki za osveščanje o varovanju okolja ga vsakoletno praznujemo v več kot 192 državah. 

Dan Zemlje se v tej obliki pogosto praznuje kar ves teden okoli 22. aprila. Prav vsak posameznik lahko prispeva svoj kamenček v mozaik zdravega in ohranjenega planeta. 

Pri Alveusu se z vsemi močmi trudimo, da smo s svojo zavezo k okolju prijaznim rešitvam, na odlični poti.

Spoštujemo naravo in cenimo čudovito ter hkrati občutljivo okolje s Križno jamo na čelu. Ostati želimo vodilni evropski ponudnik pomivalnih korit in kuhinjskih armatur, a ob tem brezkompromisno upoštevamo okolje, katerega gostje smo, in smo se z njim naučili sobivati tako, da ga kar najmanj obremenjujemo.

 

Kako pa gre vam?

Nazaj na seznam