Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Trendi letna kuhinja

Preberite, kako lahko ustvarite moderno letno kuhinjo po zadnjih trendih, v kateri boste uživali ne samo poleti, ampak v vseh letnih časih!

Trendi letna kuhinja

Slovenci že od nekdaj radi tople dneve preživljamo na prostem.

Če je nekoč poletni piknik za hišo pomenil zidan žar in vrečo oglja, pa so dandanes vse bolj priljubljene prave letne kuhinje, ki nudijo vso udobje in praktičnost notranje kuhinje neposredno ob vaši terasi.

Letna kuhinja ni več cenovni luksuz, ki ga videvamo zgolj ob hišah bogatašev – z nekaj iznajdljivosti in pametnega načrtovanja si jo lahko privošči prav vsako gospodinjstvo!

Zakaj je ZDAJ pravi čas za letno kuhinjo?

V zadnjem času je dom postalo naše varno zavetje in prostor, kjer preživimo največ časa, zato je prav zdaj najbolj primeren čas, da uresničite svoje sanje o letni kuhinji.

Še nikoli doslej se nismo toliko zadrževali doma in vse bolj cenimo vsak kotiček doma, ki nudi prostor za malce drugačno preživljanje časa kot zgolj ždenje na kavču.

Terase, dvorišča, celo balkoni so postali prostori, kamor lahko pobegnemo pred dolgčasom – če le imate košček zunanjega prostora, ga izkoristite!

Naj bo 2021 leto, ki ga boste preživeli z najbližjimi v svojem novem kotičku sproščanja – lastni letni kuhinji!


7 korakov do moderne letne kuhinje

1. Določite svoj budget

Letna kuhinja bo za različne želje predstavljala različno velik strošek, vendarle pa glejte na njo kot na investicijo za 20 in več let, saj boste lahko letno kuhinjo uporabljali v vseh letnih časih, če jo boste le pametno načrtovali.

Če vam proračun tega ne dopušča, ne tiščite glave skozi zid, ampak načrtujte vsakoletne razširitve oziroma nadgradnje letne kuhinje.

Tako boste v nekaj letih prišli iz preprostega bara za druženje do svoje sanjske letne kuhinje z žarom, pečjo za pice, pomivalnim strojem ali česar koli si v njej želite …

Pomembno je, da uporabljate trajne in kvalitetne materiale, ki vam bodo dolgo služili, čeprav bo to zahtevalo postopno in večletno dokupovanje posameznih elementov.


 2. Začnite s kvalitetno osnovo – pultom in pomivalnim koritom

Če bo vaš budget nižji in boste letno kuhinji postopno nadgrajevali, je osnova vseeno pomembna – kvaliteten zunanji pult, v katerega boste kasneje vgradili aparate in omarice, ter pomivalno korito, brez katerega res ne gre.

Žar je prvo leto še lahko začasen, a tekoča voda in nekaj delovne površine sta osnova vsake zunanje kuhinje.

Ko boste izbirali delovni pult, imejte v mislih neporozne in protipožarne materiale, ki bodo dobro kljubovali zunanjim vplivom.

Pri pomivalni enoti vam v Alveusu nudimo različna pomivalna korita, ki so kot nalašč za v letno kuhinjo:

  • popolnoma nov 3v1 pomivalnik COMBI CERAL 100, ki je primeren za pokrito zunanjo kuhinjo.
    Nudi kar tri rešitve v enem: praktično, globoko in moderno pomivalno korito iz vrhunskega nerjavnega jekla, priročno odlagalno površino ter steklo-keramično ploščo z upravljanjem na dotik. Plošča ima kar dve kuhalni površini: idalno za hitro pripravo kavice in vseh drugih dobrot, ki jih boste pripravljali na zunanjem štedilniku..

Ker je celotna enota povezana, ker je inox vrhunske gladke obdelave in ker ima tudi 70 mm zunanji rob, je Combi Ceral 100 odlična rešitev za vsako zunanjo kuhinjo.

  • Če vam bolj ugaja navadna električna plošča ob pomivalniku, se vam bosta cenovno zelo ugodna nasadno vgradna pomivalnika Combi electra 100 ali 120 zdela idealna rešitev za vašo letno kuhinjo.
  • Eni najbolj priljubljenih Alveusovih družin pomivalnikov Pure in Pure UP nudita izbiro kakovostnih, elegantnih in najmodernejših pomivalnikov čistih in ravnih linij v različnih dimenzijah, ki bodo hipoma vašo letno kuhinjo povzdignili na nivo letnih kuhinj, ki ste jih občudovali na Instagramu in podobnih družabnih omrežjih.

Vrhunsko nerjavno jeklo, moderen dizajn, preprosto vzdrževanje in elegantna izdelava vas bodo prepričali, da so pomivalniki Pure ne samo odlična dopolnitev notranjih kuhinj, temveč tudi vaše nove letne kuhinje.

  • Ste na tesnem s prostorom? Alveus je s svojim majhnim pomivalnikom Form 30 mislil tudi na manjše prostore oziroma potrebe. Kljub majhnosti pa Form 30 odlikujejo vse prednosti velikih pomivalnih korit: velika odtočna odprtina, enostavno vzdrževanje, elegantna oblika in neminljiv sijaj.
  • Za ljubitelje večne klasike in enostavnejših oblik pa Alveusovi strokovnjaki priporočajo Basic 140 ali Classic PROOba sta lepih ovalnih linij, s tem da ima družina Classic PRO še odlagalno površino, prav tako pa so na voljo v različnih dimenzijah, celo z dvema pomivalnikoma, če so takšne vaše potrebe v vodnem delu letne kuhinje.


3. Premišljena postavitev letne kuhinje

Vsekakor je eden najpomembnejših korakov pri načrtovanju katere koli kuhinje – notranje ali zunanje –  njena postavitev.

Letna kuhinja je lahko še tako lepa - če ni funkcionalna, je njena vrednost izrazito zmanjšana.

Prav tako v modernih letnih kuhinjah ne najdemo samo zidanega žara – največji hit zadnjih let so krušne peči, v katerih se pečejo pice, jedi izpod peke in druge dobrote.

Vzemite si čas, raziščite razne ideje in fotografije, ki jih najdete na spletu, povprašajte strokovnjake v trgovinah s pohištvom ali prijatelje, ki že imajo letne kuhinje.

Vsak nasvet bo dobrodošel, vsaka nova videna letna kuhinja lahko prinese novo idejo.

A tokrat naj vas ne zapelje le lep dizajn, bodite pozorni tudi na postavitev posameznih elementov letnih kuhinj.

Kje je pomivalno korito, kam postaviti žar, kako stoji krušna peč, da se pozimi lahko ob še njej pogrejemo, kje so shranjeni pripomočki in posoda …

S premišljeno postavitvijo boste zmanjšali število korakov v letni kuhinji, imeli poleti senco med pripravo piknika, izkoristili vsak kotiček prostora, da bo vaša letna kuhinja kar najbolj funkcionalna.

 

4. Prednost lokalnemu in okolju prijaznemu

Lokalno, trajnostno in okolju prijazno so v zadnjem desetletju priljubljeni izrazi, ki jih zasledimo malodane na vseh področjih, moderni pa so tudi pri letnih kuhinjah.

A kako jih uresničiti tudi v letni kuhinji?

Za začetek izberite materiale in elemente kuhinje slovenskih ponudnikov – Alveus je slovensko podjetje, ki bo poskrbelo za mokri del vaše letne kuhinje: na www.alveus.si si izberite pomivalno korito ter kuhinjsko armaturo, ki bosta kradla poglede in bosta zagotovo v nenehni uporabi, ko boste čas preživljali na vrtu.

Nerjavni pomivalniki se tudi reciklirajo, zato so okolju prijazni.

Bolj trajnostno naravnano kot samooskrba z zelenjavo ne gre. Kaj če bi svoji letni kuhinji dodali kar lasten vrtiček svežih začimbnic in dišavnic?

Tako boste imeli vse potrebno kar pri roki, sveže, brez prevoza in dodatnih sredstev. Že več let so moderni zeliščni vrtički, visoke grede, lične začimbe v lončkih, izjemno v trendu pa so horizontalni oziroma vertikalni vrtički – na Googlovem iskalniku se je ta iskana besedna zveza povečala za 156 %.

Gre za konstrukcijo ali steno, ki jo napolnite s svojimi najljubšimi začimbnicami ali manjšo zelenjavo. Cenovno bo najugodneje, če jo izdelate kar sami, a imamo tudi slovenske ponudnike kreativnih rešitev za žepkaste vrtičke in zelene stene.


5. Z mislijo na udobje

Ko boste načrtovali jedilnico oziroma sedišča ob letni kuhinji, imejte v mislih, da morajo le-ta biti kar najbolj udobna, priročna za shranjevanje, hkrati pa mora biti tudi dovolj sedišč za takrat, ko boste lahko povabili na druženje večje število prijateljev.

Ker udobnih kotičkov za sproščanje na vrtu ni nikoli dovolj, je modni hit tega poletja viseča mreža, ki ji dodate kakšno vzorčasto blazino. Če nimate primernih dreves, so v trendu tudi viseče postelje, ali pa gnezdu podobna sedišča, ki jih lahko kupite tudi samostoječe. Le še kakšna knjiga in hladna pijača v roki manjkata …


6. Prijeten večer ob ognju

Pravi hit za podaljšanje zunaj preživetih večerov v dneve in noči, ko se zunaj shladi, je odprt ogenj.

Najsi gre za krušno peč, jekleno ali kamnito ognjišče, vrtni kamin, posodo za ogenj, odprto kurišče, premični kamin …

Vse vrste kurišč bodo s prijetno toploto in neprekosljivo romantiko migotanja ognja zadržala naša druženja na prostem tudi, ko se bo poletje že zdavnaj poslovilo. Za prijetno ambientalno svetlobo dodajte še zunanje svetlobne verige ali kroglice.

Že tudi vi komaj čakate letošnjo peko kostanja na svojem vrtu?

 

7. Letna kuhinja: Trendi ploščice

Moderne zunanje kuhinje niso več enobarvne, puste – ravno nasprotno, dobrodošli so vzorci, barve, kontrasti …

In kako to bolje doseči kot z izvirnimi ploščicami? Na Googlu so opazili 174-odstotno povišanje iskanja za trendi vzorčaste zunanje ploščice. Z njimi se resnično lahko poigrate in vaša letna kuhinja bo dajala občutek, da ste v kakšnem počitniškem okolju, četudi so vaši potovalni načrti trenutno na strani.

 

8. Zelena letna kuhinja

Kot rečeno je letna kuhinja idealen prostor, kjer si lahko date duška z barvami.

Morda boste izbrali odtenke, ki jih najdete v okolici vrta, ali pa boste izbrali eno izstopajočo, močno in svetlo barvo. Barva leta 2021 je zelena – uporabite jo kot blazine na stolih, vpeljite jo v svoj servisni set, dopolnite z zelenimi prtički, dodajte kot dekoracijski element in vaša letna kuhinja bo brez težav v koraku s tistimi, ki jih občudujete na socialnih omrežjih!

 

Kot vidite, vas do letne kuhinje ne loči več veliko. Opogumite se in pripeljite počitnice kar na domače dvorišče, vrt, teraso ali balkon ter uživajte prosti čas zunaj v družbi vaših najljubših!

Nazaj na seznam