Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Trendi v kuhinji 2022

Novo leto tudi na področju notranjega oblikovanja, predvsem na področju kuhinj, s sabo prinaša vznemirljive novosti, nove barve in nove trende. Te informacije so v veliko pomoč, ko se odločamo za prenovo kuhinje ali ustvarjamo popolnoma nov dom, saj si s smernicami lahko pomagamo pri izbiri moderne kuhinje, ki nam bo v veselje in v kateri se bomo dobro počutili.

Trendi v kuhinji 2022

Kaj torej pravijo strokovnjaki notranjega dizajna za leto 2022? Kakšne barve kuhinj bodo najmodernejše, katere materiale izbrati, kakšne rešitve izbrati za njeno čim boljšo funkcionalnost in, nenazadnje, kako kuhinjo uskladiti s podobo celotnega doma? Preberite nasvete Alveusovih strokovnjakov in v letu 2022 uživajte v svoji sanjski kuhinji po najnovejših trendih.

 

Kuhinja v letu 2022

V preteklih dveh letih, ko je bil ves svet v primežu pandemije, smo mnogi popolnoma na novo odkrili vrednost svojih kuhinj – v njih smo delali od doma, z otroki reševali naloge, vsakodnevno kuhali, ko nismo mogli iti v restavracijo, pekli najrazličnejše vrste kruha, se družili z družino ali kratkočasili na različnih pametnih napravah…

 Zato se trendi v letu 2022 nagibajo h kuhinji, ki je multifunkcionalna, praktična, a še vedno prijetna za oko in na dotik – kuhinje leta 2022 se od temnih odtenkov nagibajo k barvam, v ospredje pa prihajajo materiali različnih oblik in tekstur.

 

Trendi barve v kuhinji in kako jih kombinirati

Črna

V zadnjih dveh letih je črna kuhinja to, kar je bila nekdaj bela – tudi slovenske kuhinje so se odele v črno, ki je skupaj z naravnim lesom v naše domove prinesla eleganco, toplino in občutek domačnosti, ki smo ga tako z veseljem prevzeli od danskega »hygge« načina bivanja.

Zemeljsko umirjenost nadgradi pomivalnik naravnega videza – kompozitni material granital v različnih barvnih odtenkih družine Formic bo odlično dopolnil vašo prijetno črno kuhinjo mat videza, ne glede na to, ali se boste odločili za svetlejši peščeni ali črni odtenek pomivalnikaDopolnite ga s kuhinjsko armaturo v enaki barvi in se posvetite najdražjim v srcu svojega doma. 

Ali želite doseči elegantno, monokromatsko črnino? Potem boste v sijajno črno kuhinjo umestili zlato barvo – Alveusova kolekcija pomivalnih korit Monarch Gold v kombinaciji z Zeos P Monarch kuhinjsko armaturo bo vašo kuhinjo povzdignila na povsem novo raven. Zlata barva bo ob črni glamurozno zasijala in kuhanje bo postalo užitek, ne opravek. 

Sivo-zelena

Če smo ob bok črni barvi še lani postavljali mornarsko modro in lovsko zeleno, pa nam 2022 prinaša zemeljski sivo-zeleni odtenek, barve posušenih žajbljevih listov – gre za nevtralen, umirjen in nežen barvni odtenek, ki sobo nemudoma omehča in umiri. Ob hitrem tempu življenja nas bo t. i. »sage« odtenek upočasnil, da bomo lahko v miru uživali ob dobri hrani in še boljši družbi. 

K omaricam v sivo-zeleni barvi se bo lepo ujel pult v videzu svetlejšega lesa, ki ga kombinirajte s črnimi ročaji ter črnim pomivalnim koritom in pipo, ki bosta dodala piko na i. Alveusovi strokovnjaki priporočamo pomivalno korito družine Formic iz kompozitnega materiala granital v črni barvi (twilight) ter kuhinjsko armaturo Eden modernega in elegantnega videza v črni barvi.  

Če niste ljubitelji črne barve in želite moderno sivo-zeleno barvo nadgraditi še s trajnostnimi materiali in teksturami v kuhinji, svetujemo lesene ali mehke usnjene ročaje ter večno klasiko: pomivalno korito iz nerjavnega jekla Alveusove paradne linije Pure skupaj s pipo Eden v izvedbi krom visokega sijaja. Morda pa vam bo bolje ustrezala elegantna armatura Nerina PS ali praktična Azeta P? Odločitev je vaša. 

Siva

Poleg črne in sivo-zelene pa ostaja favorit tudi siva, ki se dobro ujema z naravnim lesom. Alveusova dizajnerska ekipa sivo barvo najraje dopolni s klasičnim visokosijajnim inoxom. Odlično pa bi sivo barvo popestrili z Monarchovimi pomivalniki ter Zeos pipo v bodisi bronze ali copper odtenku. Upajte si narediti svojo kuhinjo unikatno! 

Drzni barvni poudarki

Če sodite med ljudi, ki radi izstopajo ali imate zelo radi barve v svojem domu, bo trend leta 2022 nalašč za vas: za najbolj drzne so vse bolj moderni močni barvni odtenki – na primer nebeško modra, pistacija ali popestritev sicer nevtralne kuhinje z različnimi barvnimi poudarki. Živahne barve so same po sebi dovolj, zato jih lahko umirite z belim ali črnim pomivalnim koritom z ujemajočo se pipo, ali pa barvno kombinacijo še poudarite s svetlečim pomivalnikom iz inoxa.

Bela

Seveda vas trenutne barvne smernice naj ne odvrnejo od bele, če ste njen ljubitelj – bela barva je vendarle klasika, ki ne gre nikoli iz mode

Strokovnjaki priporočamo le, da jo naredite toplejšo s premišljenim kombiniranjem z lesenimi površinami. Trendi pri nas je kombinacija belih omaric spodaj in zgoraj, pult in nadpultna površina ter vrsta ožjih zgornjih elementov pa v barvi naravnega lesa.

 Za omehčanje beline kuhinje priporočamo tudi mat in nežnejše odtenke pomivalnikov zemeljskih barv Formic skupaj s kuhinjsko armaturo bodisi v enaki barvi ali visoko sijajnem kromu – odlična in dostopna je pipa Azeta P ali pa Eden, pipa moderne oblike. Tako boste večno klasiko naredili mehkejšo in manj sterilno, kuhinja pa bo dolgo služila kot okras vašemu domu. 

 

Materiali v kuhinji

Top trend v letu 2022 so tudi različni materiali in teksture, ki jih smiselno vpnete v zgodbo svoje kuhinje. Naj vam dotik različnih materialov spodbudi domišljijo in daje navdih za drzne kuharske podvige!

Kako se lotiti tega izziva? V ospredju so naravni materiali – toplina lesa, hrapavost kamna, mehkoba usnja, gladkost jekla – vse to so materiali, ki jih notranji oblikovalci vključujejo v kuhinje. Na primer, če izberete svilnato gladko pomivalno korito iz nerjavnega jekla, v popolno nasprotje izberite ročaje omaric iz mehkega usnja, kar bo delovalo popolnoma kontrastno: hladno-toplo, gladko-mehko. Če izberete omarice visokega sijaja, naj bosta pomivalno korito in pipa iz kompozitnega materiala granital, ki je na videz mehkejše, hrapavo.

 

Funkcionalnost v kuhinji

V času, ki smo ga med pandemijo preživeli med štirimi stenami v svojih domovih, smo temeljito premislili, kaj je pomembno in sedaj razumemo pomembnost funkcionalnosti našega bivališčaV kuhinji so se oblikovalci usmerili k praktičnosti – omarice se dvignejo do stropa, da lahko ob pomoči pručke izkoristimo vsak kotiček za shranjevanje, vse bolj se v kuhinje vključuje tudi velika omara za shrambo, kjer imamo v ličnih steklenih kozarčkih popoln pregled nad našimi živili. Moderne so tudi skrite kuhinje – predvsem v manjših prostorih, kjer se mešajo prostor za kuhanje, obedovanje in sproščanje, je kuhinja, kjer lahko diskretno skrijemo vse kuharske pripomočke, idealna rešitev za čas, ko ne želimo misliti na pripravo hrane. Seveda tukaj ne moremo mimo hita zadnjega leta: brezročajne kuhinje. Omarice so oblikovane tako, da nimajo ročajev in jih odpiramo le s pritiskom ali imajo rob dvignjen čez celo omarico. 

 

Trendi 2022 za vaš dom

Kaj pa napovedujejo trendi v 2022 za celotni notranji dizajn v bivališču? 

  • Povezanost z naravo je gotovo na vrhu seznama: uporaba trajnostnih materialov, zemeljskih barv, preprog iz naravnih materialov namesto sintetičnega poliestra oziroma plastike, artističnih in ročno izdelanih okraskov v primerjavi z instant izdelki velikih korporacij, ki na globalnem nivoju pogosto bogatijo na račun izkoriščanja delovne sile tretjega sveta. Tudi Alveus v Sloveniji uživa ugled trajnostno naravnanega podjetja: pomivalniki iz nerjavnega jekla se lahko 100-odstotno reciklirajo; s posebno čistilno napravo v naravo vračamo le očiščeno vodo iz proizvodnje; pri inovacijah v proizvodnji zmanjšujemo porabo energije, za kar smo prejeli že več nagrad; plastično embalažo zamenjujemo z okolju prijaznejšo kartonasto …
  • Izpostavitev ene stene v dnevnem prostoru – vrnitev tapet, lesenih panelov, ustvarjanje mirnega kotička ob kaminu, četudi je ta električen.
  • Elegantne zavese od stropa do tal, ki zvečer služijo zazagotavljanje zasebnosti, podnevi pa kot okrasni element.
  • Zlata barva se vrača: ročaji, pomivalno korito, pipa, tuš, okraski … Če želite prostoru podeliti glamuroznost in eleganco, izberite moderno zlato barvo. Monarch Gold je najbolj prestižna Alveusova družina pomivalnik korit, ki vas bo navdušila z modernim dizajnom, edinstveno
  • Marmor in videz marmorja – najsi gre za kuhinjski pult, ploščice v kopalnici ali mizico v dnevni sobi – videz belega marmorja s sivimi ali rjavimi žilami, v kopalnici pa tudi v temni variaciji, je zelo priljubljen in moden.
  • Zeleno, ki te ljubim zeleno: velike zelene rastline so nazaj! Monstera, ki je postala priljubljen motiv praktično povsod, se v vsem svojem zelenem sijaju prebija v naše domove, saj se z vzgojo teh eksotičnih in zanimivih rastlin ukvarja in navdušuje vse več ljudi.

 

Trendi resda zapovedujejo nekatere smernice, a naj vas to ne odvrne od lastnih želja in okusa. Morda pa lahko svoje ideje združite s trendi in tako po svoje ustvarite kuhinjo in dom, ki bo v koraku z modnimi smernicami in dizajna, še vedno pa bo odražal vašo osebnost in se boste, kar je najpomembneje, v njem dobro počutili.Nazaj na seznam