Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Katero vgradnjo pomivalnega korita izbrati?

Načrtovanje videza kuhinje je sladko, a tudi naporno opravilo.

Katero vgradnjo pomivalnega korita izbrati?

Ko že imamo načrtovano postavitev glavnih elementov, v glavi pa izdelano približno sliko videza naše nove kuhinje, na primer lesenih površin, nadpultne površine in barve bele tehnike, se moramo odločiti še o ustreznem pomivalnem koritu, ki bo dalo piko na i celotni kuhinji.

Poleg samega materiala in videza pomivalnega korita – bodisi se bomo odločili za večno moderno nerjavno jeklo, neverjetno trdne kompozitne pomivalnike zemeljskih barv, elegantni pomivalnik iz kaljenega stekla bodisi za enega izmed prestižnih posebnežev kolekcije Monarch – je pomembna odločitev tudi, kakšen način vgradnje pomivalnega korita v kuhinjski pult bomo izbrali.

Vgradnja pomivalnika vpliva na celoten videz kuhinje

Ste privzdignili obrv? Brez skrbi, vgradnja pomivalnika v kuhinjski pult ni nobena znanost – gre le za to, ali je pomivalno korito pod kuhinjskim pultom, vzporedno z njim ali pa rahlo nad njim. 

Nekateri načini vgradnje veljajo za klasične in so primernejši za tradicionalni videz kuhinje, druge so bolj trendi in sovpadajo z modernimi stili minimalističnih kuhinj. 

Ker je pomivalno korito s kuhinjsko armaturo tako vpadljiva točka celotne kuhinje, ki privablja pogled vsakega gosta, je izbira pravega načina gradnje zelo pomembna. 

 

Se odločimo za trendi videz »potopljenega« pomivalnika ali nam je bolj všeč, če le malce kuka iznad kuhinjskega pulta? Spoznajmo vse načine vgradnje pomivalnega korita!


Načini vgradnje pomivalnega korita

Kot smo omenili, imajo Alveus pomivalniki glede na vgradnjo v kuhinjski pult različne možnosti montaže, da se tako kar najbolj prilagodijo oblikovnim in arhitekturnim zahtevam kuhinje.

Sodobni trendi v kuhinji narekujejo predvsem:

  • popolnoma vsadna (F) in
  • ploskovno vsadna (S) korita,

sicer pa so pogosto v uporabi tudi

  • klasično vsadna (I) in
  • vgradna (U) pomivalna korita. 

Najbolj tradicionalen način vgradnje, ki ga je sicer vedno manj pa je

  • nasadna montaža.

Oglejmo si vsako posebej in poudarimo njene prednosti ter slabosti.


1. Popolnoma vsadni pomivalniki

Tisti, kjer je zgornji rob pomivalnika v isti ravnini kot kuhinjski pult.

Popolnoma vsadni kuhinjski pomivalniki so med kupci modernih kuhinj zelo priljubljeni, saj imajo privlačen in trendi videz. 

Popolnoma vsadne pomivalnike vgradimo v vnaprej obdelan kuhinjski pult, saj se mora rob pulta popolnoma prilegati robu pomivalnika.

 

Plusi in minusi popolnoma vsadne vgradnje:

Tovrstna vgradnja zahteva kuhinjski pult iz vodoodpornega materiala (naravni kamen, kompozitni materiali), ki je predhodno obdelan tako, da bo zgornji rob pomivalnika v isti ravnini kot kuhinjski pult

Prednost popolnoma vsadnih kuhinjskih pomivalnikov je delovna površina brez robov, izredno enostavno čiščenje ter atraktiven videz.


2. Ploskovno vsadni pomivalniki

Vgrajeni v kuhinjski pult tako, da ustvarimo skoraj enovito delovno površino.

Tanki, skorajda neopazni robovi pomivalnikov omogočajo hitro in preprosto čiščenje, vgradnja pa je izredno enostavna tudi v klasične pulte.

Plusi in minusi ploskovno vsadne vgradnje:

Ker izjemno tanek rob pomivalnega korita malce prekriva kuhinjski pult, ni potrebe po vodoodpornem pultu, torej lahko tovrstno vgradnjo uporabimo za prav vse materiale kuhinjskih pultov

Gre za zelo elegantno vgradnjo, katere edina slabost je, da pri čiščenju ne morete ostankov neposredno počistiti v pomivalno korito, saj se manjši delci zataknejo pod tanek rob. 

 

PRIPOROČAMO: Linijo Rando UP, ki je izpopolnjena linija visokokakovostnih in elegantnih pomivalnih korit Rando. Novost je tudi sodbni način vgranje pomivalnika, ki je lahko: popolnama vsadni ali ploskovno vsadni. 

Več informacij vam je na voljo tukaj.


3. Klasično vsadni pomivalniki 

Klasično vsadni pomivalniki so vgrajeni v kuhinjski pult in predstavljajo del zvezne delovne površine. 

Montaža takega pomivalnika poteka tako, da v izrez ustrezne velikosti kuhinjskega pulta poljubnega materiala vstavimo pomivalnik z zgornje strani in ga pritrdimo s priloženimi sponami. 


Plusi in minusi klasično vsadne vgradnje:

Tovrsten način vgradnje je, kot pove že njeno ime, klasičen in se odlično poda v kuhinje tradicionalnega videza. 

Prav tako je odličen za lesene kuhinjske pultesaj ne potrebuje vodoodpornega roba, ker ga prekrije nekaj milimetrov visok rob pomivalnega korita.

Ob tem je potrebno povedati, da zaradi roba pomivalnega korita ne boste mogli nečistoč in ostankov hrane pobrisati neposredno v pomivalno korito, boste pa lahko izbrali poljuben kuhinjski pult in tudi široko paleto pomivalnih korit iz nerjavnega jekla, kompozitnih pomivalnikov Granital ter iz kaljenega stekla. 


4. Vgradne posode

Tovrstnemu načinu vgradnje bi lahko rekli tudi podpultna ali podmontažna vgradnja, saj pomivalnik vgradimo s spodnje strani pulta, pri čemer rob pomivalnika prekrije površina kuhinjskega pulta iz naravnega kamna ali kompozitnih materialov. 

Takšna postavitev omogoča izkoristek večjih dimenzij ter neomejenih kombinacij. 

 

Plusi in minusi vgradnih posod:

Odsotnost razmejitvenih robov pripomore k preprostemu vzdrževanju visokih higienskih standardov, saj lahko ostanke hrane s kuhinjskega pulta preprosto pobrišemo neposredno v pomivalnik

Estetska vrednost tovrstne vgradnje močno pripomore k veliki všečnosti kuhinje kot celote. 

Slabost pa je omejitev izbire materiala kuhinjskega pulta, saj mora obvezno biti iz vodoodpornega materiala (torej kamniti ali kompozitni kuhinjski pult).

PRIPOROČAMO: ena najbolj priljubljenih Alveusovih linij vgradnih posod je zagotovo linija Luno, ki je ogromnih dimenzij – velikega radija in globine posod, odličnih za velike družine ali velike potrebe – pomivanje pladnjev ali večjih posod po zabavah. Ljubitelje zemeljskih odtenkov pa bodo navdušili člani družine kompozitnih pomivalnikov materiala Granital, na primer linija Formic.


5. Nasadni pomivalniki

Klasična montaža nasadnih pomivalnikov je idealna za preprečevanje polivanja vode po kuhinjskem pultu. 

Vgrajujemo jih kot zgornji zaključni element ene ali več kuhinjskih omaric – ta ogromni pomivalnik v enem kosu torej popolnoma nadomesti kuhinjski pult v celotnem delu pomivalne enote kuhinje.

Plusi in minusi nasadnih pomivalnikov:

Izjemno prilagodljiva linija nasadnih pomivalnikov Classic so prilagojene tako majhnim kot tudi velikim tradicionalnim kuhinjam. Visok zidni rob preprečuje polivanje vode za kuhinjsko omarico. Odlična vgradnja za tiste, ki prisegajo na ročno pomivanje posode ali pa se odločajo za klasično nadpultno površino brez vodoodbojne obdelave.

PRIPOROČAMO: Alveus je razvil linijo Classic za različne dimenzije kuhinje.

 

 

Nazaj na seznam