Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Barve v kuhinji in kakšno pomivalno korito kombinirati

Svet gledamo skozi barve in ko preurejamo ali izbiramo novo kuhinjo, nas, poleg izbire materialov, najpogosteje vodijo barve. V domu je pravzaprav zelo pomembno, za kakšne barve se odločimo – ne le zaradi trendov in modernosti, ki jo s tem naš dom dobi, temveč tudi zaradi psihološkega vpliva, ki ga imajo posamezne barve na nas. Kuhinjske omarice prekrivajo velik del sten in površin v kuhinji, zato je potrebno dobro premisliti, za katero barvo slednjih se bomo odločili. Potem so tukaj še barve sten, tal in stropa, seveda pa tudi pomembno izstopajočih detajlov, kot so pomivalno korito in kuhinjska armatura ter ostali gospodinjski aparati, ki jih po navadi barvno kombiniramo v kuhinji.

Barve v kuhinji in kakšno pomivalno korito kombinirati

Psihologija barv 

Večinoma so barve, ki jih izberemo za svoj dom, odsev naše osebnosti. 

Čeprav kasneje o barvah ne razmišljamo ravno pogosto, pa nenehno vplivajo na naše razpoloženje in misli. 

Barve imajo sicer različen vpliv na posameznike, vendar obstajajo skupne točke barv, ki imajo podoben vpliv na večino ljudi, kar nam je pri opremljanju doma lahko v veliko pomoč. 

Zatorej moramo pred nakupom dobro razmisliti o izbrani barvni dekoraciji doma. 

Da bo naš dom lep, ni nujno slediti zadnjim trendom – ti pridejo in gredo. Ljudje, ki živijo v domu, ga polepšajo s svojo energijo – trik do barvno lepega doma pa je, da se izbrane barve zlijejo v všečno kombinacijo. 

Barva ima moč, da popolnoma spremeni obliko in velikost pohištva in celotne sobe, poleg tega pa imajo še psihološki vpliv na naše počutje. Zato je izbira prave barve eden najpomembnejših korakov pri opremljanju doma.

Z barvo do želenega vzdušja v kuhinji 

Ko se odločate za izbiro barvne lestvice v sobi, se vprašajte: »Kakšno vzdušje želim v tej sobi ustvariti? Katere barve bodo pripomogle k temu vzdušju?« 

Pobrskajte po revijah, blogih in spletnih straneh za navdih, vodilo pa vam naj bodo različni materiali, s katerimi opremljate dom. Blago, preproge, pohištvo in ploščice so na voljo v manj barvnih odtenkih kakor barve za stene, zato najprej izberite naštete, šele nato se odločite za barve zidov. 

V primeru opremljanja kuhinje je torej bolje, če najprej izberete barvo kuhinjskih omaric, pomivalnega korita in ploščic oziroma nadpultne površine, kot pa da najprej pobarvate stene s svojo najljubšo barvo in tej prilagajate vse ostalo. 

Če pomislimo že z ekonomske plati – stenske barve so precej cenejše od kuhinjskih omaric, zato jih je lažje in ceneje prepleskati, če se je naveličamo ali želimo sobo osvežiti, kot pa da ponovno renoviramo kuhinjo. 

Barve imajo tri različne vplive na nas: aktivnega, pasivnega in nevtralnega

Glede na željo, kakšno vzdušje želimo v določeni sobi, konkretneje kuhinji, naj bo to prvi smerokaz. 

Nato se lahko orientiramo po intenzivnosti določene barve – svetle barve so lahkotne in zračne, zato sobo vizualno povečajo in posvetlijo, medtem ko so temnejše barve bogate in tople, velikim sobam pa dajejo bolj intimen videz. 


RDEČA (in oranžna)

Rdeča barva dvigne sobi energijo in naš adrenalin kakor nobena druga barva, saj je najbolj intenzivna. 

Je dobra izbira za dnevno sobo ali jedilnico, saj pritegne ljudi k pogovoru, ni pa primerna za spalnico

Rdeča je tudi barva zrelih paradižnikov, češenj in jagod, tako da je primerna tudi za kuhinjo, vendar jo zaradi njene intenzivnosti priporočamo v manjših količinah, zgolj kot dodatek (rdeče pomivalno korito, rdeči stoli, rdeča preproga, rdeč gospodinjski aparat, rdeče obarvan del stene oziroma kuhinje …). 

Vendar, pozor, rdeča in oranžna barva stimulirata in spodbujata apetit, tako da si boste morda pri izbiri premislili, če želite ohranjati vitko postavo brez dodatnih nezavednih psiholoških dražljajev. 


Katera pomivalna korita in kuhinjske armature kombinirati k rdeči?

K intenzivni rdeči barvi, nežnejšim tonom zamolklo rdeče ali bogate žametno rdeče se čudovito podajo mat pomivalniki in kuhinjske pipe. Ali pa elegantni pomivalniki iz črnega kaljenega stekla, ki odseva rdečo barvo.

Če želite umirjen kontrast divji rdeči, pa se lahko odločite za granitne kompozitne barve pomivalnih korit in armatur v antracitnih, nežno sivih ali belih odtenkihRUMENA

Sončna rumena nas skoraj zagotovo spravi v boljšo voljo, zato je odlična izbira za kuhinje, jedilnice, kopalnice, predvsem pa v hodnikih in majhnih prostorih, kjer nas preplavlja z novo energijo

Kljub svoji veselosti pa rumena barva kot poglavitna barva ne deluje dobro, saj ljudje ob rumeni barvi prej izgubijo živce, dojenčki se v rumenem okolju več jočejo. Ljudje v preveč rumenem okolju postanemo frustrirani in jezni. 

Ponovno, kakor pri rdeči barvi, naj bo naše vodilo »manj je več«

Katero pomivalno korito kombinirati k rumeni?

K rumeni barvi se bo lepo podal svetleč pomivalnik iz inoxa, ali pa barvno nasprotje v črni oziroma antracitni barvi. Ali pa je ravno pomivalno korito v rumeni barvi in popestri celotno kuhinjo, ki je sicer v bolj nevtralnih barvah. MODRA

Modra barva znižuje krvni pritisk in srčni utrip. Velja za barvo pomirjanja in sprostitve, največkrat se v svetlejših odtenkih priporoča za kopalnice in spalnice

Če je nekoč veljalo, da za kuhinje izbirajmo svetle in vesele modre odtenke, pa je ravno leto 2019 prineslo trend temne, mornarsko modre barve kuhinjskih omaric, kombiniranih z naravnim svetlim lesom

Katere pomivalnike in pipe lahko odlično kombiniramo z modro?

Tovrstnim minimalističnim temnim kuhinjam se odlično poda moderno mat ali svetleče inox pomivalno korito in ustrezna kuhinjska armatura. 

V drzni kombinaciji z zlatim pomivalnikom in pipo pa ustvarimo toplo in elegantno vzdušje, ki je že blizu danskemu vzdušju »hygge«. 

V kakšni poletni hiški ob morju, kjer z intenzivno svetlo barvo poustvarjate poletni stil Malibuja ali Havajev, pa priporočamo kombinacijo belih gospodinjskih aparatov in pomivalnega korita iz belega kompozitnega granitala. Tukaj bodo najbolj ustrezale tudi bele stene s kakšnimi modrimi dodatki. ZELENA

Najbolj pomirjujoča za oko je še vedno barva narave, zelena. 

Če jo v kuhinji pametno le kombinirati v odtenkih s svežo modro ali veselo rumeno, ustrezajo zeleni odtenki barv za prav vsak prostor v domu

V kuhinji zelena pomiri strasti in znižuje temperaturo. 

Katera pomivalna korita pašejo k zeleni?

Hit leta 2019 so zamolklo zelene kuhinje v temnem odtenku. Le te bodo blestele v kombinaciji z zlatim ali srebrnim inox pomivalnim koritom in armaturo. 

Najbolj drzni pa bodo k zeleni kuhinji kombinirali nežno roza »copper« pomivalno korito. 

Da pa boste pustili sobi dihati, naj bo v takšni kuhinji dovolj naravne svetlobe in kombinacija svetlih sten ter minimalistične opreme. NEVTRALNE BARVE (črna, bela, siva ali rjava)

So osnovne barve v dekorativi, ki se vedno znova vračajo na spisek modernih barv, vendar je njihova prava vrednost v njihovi vsestranskosti. 

Ohranite nevtralno barvo kot poglavitno, da dobite elegantno opremljen in minimalističen prostor, ali pa dodajte katero koli barvo, ki veselo poživi in popestri prostor.

 V letu 2019 je zelo modna črna kuhinja, ki ji bodo modni poznavalci pripisali prav vse tri barvne odtenke Alveus nerjavnih pomivalnih korit in armatur – klasično srebrnega, drzno zlatega ali elegantno roza v odtenku »copper«

Kako kombinirati kuhinjsko opremo k nevtralnim barvam?

Če vam je bolj všeč umirjeno in naravno, lahko k črni, beli ali rjavi kuhinji čudovito kombinirate pomivalna korita v naravnih, zemeljskih tonih: naravni odtenki bele, antracitne, čokoladno rjave, rdečkaste, bež ali sive. 

Preverite pomivalnike in armature iz kompozitnega granitala. 


Kombinirajte barve! 

V Ameriki je trend, da so spodnje kuhinjske omarice temnih odtenkov, zgornje pa v popolnoma nasprotnem svetlem odtenku ali celo bele. 

K tovrstni zanimivi odločitvi bo najbolj ustrezala izbira večnega nerjavnega pomivalnega korita in armature v bleščeči srebrni barvi, s čimer bo kuhinja še dolgo časa moderna in vam bo še dolgo lepšala jutranjo kavico. 

Če si torej želite kuhinje, ki bo umirjena in manj dramatična, boste uporabili nevtralne ali pa svetlejše odtenke modre ali zelene. K takšni kuhinji izberite katerega od pomivalnih korit zemeljskih odtenkov kompozitnega materiala granital ali pa klasični inox. V primeru, da je vaša sanjska kuhinja modernega izgleda, intimna in bolj izstopajoča, se opogumite s temnejšimi odtenki in inoxom v srebrni, zlati ali rosegold barvi. V vsakem primeru naj bo izbrana barva takšna, da odseva vašo osebnost, za kakovost in večen sijaj vašega pomivalnega korita in armature pa bodo poskrbeli Alveus proizvodi.

Nazaj na seznam