Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

8 korakov do bolj funkcionalne kuhinje brez prenove

Za vas imamo rešitev Alveusovih strokovnjakov, ki so skupaj z razvojno ekipo prišli do pripomočkov, ki nam olajšajo delo v kuhinji, poenostavijo uporabo pomivalne postaje ter nudijo možnost boljšega izkoristka delovne površine.

8 korakov do bolj funkcionalne kuhinje brez prenove

O pomenu funkcionalnosti kuhinje smo že večkrat pisali – kako pomembno je, da imamo v kuhinji vse na pravem mestu in na dosegu roke, smiselno razporejene posamezne enote kuhinje, da imamo dovolj prostora pri pripravi obedov in da ob vsem tem tudi čiščenje kuhinje ne predstavlja nočne more.

Vse to je ob načrtovanju popolnoma nove kuhinje seveda preprosto, saj edino oviro predstavlja prostor sam (postavitev oken, vrat) – kaj pa, kadar imamo obstoječo kuhinjo, ki je ne želimo ali ne moremo v celoti zamenjati?

1. korak: kuhinja, ki vam dobro služi

Prva stvar, ki naredi kuhinjo funkcionalno, je njena postavitev.
Kuhinjski trikotnik je priljubljen pripomoček arhitektov pri načrtovanju kuhinje: pomivalno korito,
štedilnik in hladilnik morajo tvoriti oglišča trikotnika, razdalje med njimi pa stranice trikotnika.

Načrtovanje kuhinjske postavitve in korita

Kaj pa če ne načrtujemo prenove in imamo kuhinjo že postavljeno? Takrat dobro preglejmo možnosti, ki so nam dane, ne glede na postavitev elementov.
Veliko se da na funkcionalnosti narediti tudi z dobro organizacijo predalov in omaric ter dodatnih poličk za shranjevanje.
Razmislite, katere pripomočke uporabljate redko in jih prestavite bodisi na najvišje police, bodisi v kakšno omaro izven kuhinje, od koder jih boste vzeli le, ko jih boste potrebovali.

Omarice, ki segajo do stropa

Če se kakšnega pripomočka niste dotaknili že več let ali imate kakšno posodo še vedno neuporabljeno v prvotni embalaži, jo podarite prijateljici ali centru ponovne uporabe.
Tako boste svoje omarice hitro prevetrili in pridobili prostor na poličkah.

2. korak: dragoceni prostor na delovnem pultu

Ko ste pospravili in organizirali predale in omarice, ste v njih pridobili nekaj prostora.
Sedaj je čas, da se poslovite od nereda na kuhinjskem pultu.

Alveusovo kuhinjsko korito Stricto

Vsak centimeter delovne površine je dragocen, zato je nikar ne zmanjšujte na račun malihkuhinjskih aparatov in pripomočkov, ki niso v vsakodnevni rabi.

3. korak: preprosto povečajte delovno površino

Predvsem pri majhni kuhinji je pogost problem premalo delovne površine.

Naj se še tako trudimo pospravljati sproti, nam med kuhanjem pogosto zmanjka prostora. Alveus ima idealni in poceni rešitvi, ki ustrezata vsaki kuhinji: lesene deske za rezanje in pokrove za korita. Kuhinjsko korito z leseno desko

Oba pripomočka sta na voljo v različnih dimenzijah, da ustrezata različnim površinam pomivalnikov.
Ustrezno desko za rezanje, ki se prilega posameznemu pomivalniku, preprosto postavimo na pomivalno korito. Na ta način ga prekrijemo in povečamo delavno površino.

Nekateri modeli korit imajo tudi dodatni delovni nivo znotraj pomivalnika. Ta omogoča, da nanj postavite desko za rezanje, odcejalno posodo ali Allround in s tem pridobite dodatni prostor.

Funkcionalno kuhinjsko korito z dodatki

Pokrov za pomivalno korito pa lahko praktično izkoristimo kot dodatno odlagalno površino ob ali na pomivalniku.

4. korak: izpopolnjena pomivalna postaja

V Alveusu vselej razmišljamo širše, tako v smislu funkcionalnosti, estetike kot tudi uporabnosti na različne načine.
Tako so Alveusova pomivalna korita več kot zgolj pomivalniki z odcejalno površino.

Kuhinjsko korito z odcejalno posodo

So udobno globoki in modernih linij, enostavni za uporabo in čiščenje, s pripadajočo kuhinjsko armaturo  in dodatki pa mokri del kuhinje postane centralna točka kuhinje – prava pomivalna postaja.
Svojemu izbranemu pomivalniku dodate odcejalno posodo in podstavek, da razširite njegovo uporabnost med in po kuhanju.

Zakaj bi vaš dragoceni prostor na pultu zavzemala neprivlačna plastična posoda za odcejanje posode?
All-Round podstavek za enostavno odcejanje posode zvijete in pospravite v predal, ko ga ne potrebujete.

All-round sistem za odcejanje posode v kuhinjskem koritu

Za lažje umivanje sadja in zelenjave si pomagajte z odcejalnimi posodami, z leseno desko pa pridobite uporaben prostor med rezanjem živil, odpadki pa bodo padli neposredno v umivalnik in
tako poskrbeli za urejenost kuhinje med samim kuhanjem.
Ko rokujemo s hrano, si pogosto umivamo roke z milom, pa tudi detergent za pomivanje je dobro imeti ves čas pri roki. A kaj, ko sta obe steklenički iz trgovine tako neprivlačni? Alveus ima rešitev
tudi za to – dozirnike detergenta, ki ga vgradimo v kuhinjski pomivalnik tako, da ven kuka le njegova ročka.

Vgrajen dozirnik za milo v kuhinjskem koritu Alveus

Smo vas navdušili? Če ste se po prebranem navdušili za menjavo celotne pomivalne postaje, vam z vidika uporabnosti in dodatkov še posebej predlagamo Alveus Atrox ter Quadrix Monarch, ki bosta vaši kuhinji dodala eleganten videz in multifunkcionalnost.

5. korak: funkcionalna kuhinjska pipa

Prava pomivalna postaja ima tudi kuhinjsko armaturo, ki ni samo estetsko dovršena, pač pa tudi uporabna za vse vaše kuharske podvige.

Kuhinjske pipe z izvlečno funkcijo

Med najpogostejšimi izbirami kupcev, ki iščejo kuhinjsko armaturo z veliko delovnega manevra terizvlečno ročko s tušem, so: Billy – S, Lara – S, Lyra – S, Siros – P in Norma. 

Vse pipe so zelo uporabne, a estetski vidik na račun tega ni ostal na stranskem tiru.

6. korak: pametno organizirane smeti

Še en primer dobre prakse in organiziranosti kuhinje so dobro umeščene smeti. Časi, ko je ob robu stene kraljeval velik plastičen zabojnik za smeti z loputo, so davno mimo.
Četudi na račun ene omarice, je smiselno pod umivalnik umestiti sistem za ločeno zbiranje odpadkov.

Izvlečni sistem za ločeno zbiranje smeti ali odpadkov

Recikliranje je pomemben del vsakega gospodinjstva in Alveusov sistem za zbiranje odpadkov Albio, ki jih lahko tudi naknadno umestite v katero koli omarico, je idealna rešitev, da boste pametno organizirali svoje odpadke. Smeti tako ne bodo več kazile podobe vaše kuhinje, med delom jih boste imeli nenehno pri roki, pa še enostavno se vam bodo smeti odprle, ko boste odprli omarico.

7. korak: svetloba je nujna

Eden izmed vidikov, ki vpliva na dobro funkcionalnost kuhinje, je tudi svetloba. Med pripravo hrane in čiščenjem potrebujemo dobro osvetlitev, sicer se lahko med rezanjem poškodujemo oziroma med čiščenjem zgrešimo kakšno drobtinico.

Pomembnost dobre osvetlitve v kuhinji

 Priročen je led trak pod zgornjimi omaricami, ki dobro osvetliceloten delovni pult. Lahko pa preprosto namestite močnejšo žarnico v obstoječo luč. Nemudoma boste opazili razliko v celotnem videzu prostora.

8. korak: prilagodite kuhinjo svojim navadam

Čeprav smo danes podali nasvete za dobro uporabnost kuhinje, pa ni nujno, da vam bodo vsi nasveti ustrezali. 

Skupno kuhanje

Opazujte se med delom, kako odpirate predale, s katero roko segate vanje, kam odlagate pripomočke. Kuhinja naj bo pisana na vašo kožo, saj jo boste konec dneva uporabljali vi. 

V kuhinji, kjer človek dobro dela, se tudi dobro počuti. In to je tista pika na i, ki daje kuhinji poseben čar individualizma.


Alveus logotip

Nazaj na seznam