Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Letna kuhinja: Katero pomivalno korito izbrati?

Na kaj morate biti pri načrtovanju letne kuhinje pozorni, katere materiale izbrati in s katerimi dizajni ne morete zgrešiti?

Letna kuhinja: Katero pomivalno korito izbrati?

Vse je popolno – gostje kramljajo, hrana je odlična, pijača ohlajena, vzdušje prijetno – vaš piknik na terasi je zagotovo uspešnica.

Zakaj ste torej prepoteni in utrujeni še pred koncem večera?

Ker nenehno tekate v kuhinjo in nazaj na teraso: strežete hladno pijačo iz hladilnika, v zamrzovalni skrinji iščete vrečke ledu, v kuhinji pripravljate hrano za na žar, operete umazano posodo …

Priročnost in vse na enem mestu sta zagotovo glavna argumenta letne kuhinje, o kateri razmišljate že od lanskega poletja.


Na kaj morate biti pri načrtovanju letne kuhinje pozorni, katere materiale izbrati in s katerimi dizajni ne morete zgrešiti? 

Katero pomivalno korito in kuhinjska armatura sta najboljši izbiri za zunanjo kuhinjo? 

Za vas smo pripravili konkretne odgovore in nasvete, s pomočjo katerih boste lahko že to poletje uživali v novi letni kuhinji.


Zakaj letna kuhinja?

Zunanja kuhinja vam bo najpomembneje, prihranila dragocen čas, da se boste več lahko družili z najdražjimi. Privarčevali boste tudi  korake, saj vam ne bo potrebno tolikokrat v kuhinjo, ker boste vse potrebno imeli blizu terase.

Prav tako pa letna kuhinja razširi vaš bivalni prostor – ker ste ob toplem vremenu lahko pred hišo in uživate na svežem zraku, tam pripravite in pojeste obrok, se družite z družino, spijete kavico, ob tem pa imate ob terasi v letni kuhinji vse potrebno, da vam ni treba nenehno hoditi nazaj v hišo.

Vaša kuhinja in dnevna soba, kjer družina navadno preživi največ časa, tako dobita zunanji »podaljšek«.

Kuhinja na prostem iz stanovanja prav tako preseli vse neprijetne vonjave, ki nastajajo med kuho – tako boste lahko jedli vaše priljubljene jedi, brez da bi jih še nekaj dni morali vohati v stanovanju.Kakšno letno kuhinjo potrebujem?

Kot pri večini odločitev, bo tudi pri letni kuhinji imel glavno besedo razpoložljiv budget – od njega je odvisna končna podoba vaše letne kuhinje.

Ali boste imeli razkošno kuhinjo z žarom, pečico, kuhališčem, pomivalnim strojem in vsemi potrebnimi dodatki, ali pa le omarico z najnujnejšimi potrebščinami in plinskim žarom.

V vsakem primeru vam svetujemo, da se odločite za priročno tekočo vodo – vsaj majhno pomivalno koritoki bo občutno olajšalo vaše preživljanje prostega časa na terasi ali vrtu.

Letna kuhinja razširi vaš bivanjski prostor, zato je prav, da vam ni potrebno po vsako malenkost nazaj v stanovanje.

V kuhinji je mokri del (torej pomivalno korito s kuhinjsko armaturo) najpogosteje v uporabi: ko splaknete roke, natočite kozarec vode, operite jagode z vrta … Pomivalno korito neposredno na terasi ali vrtu je vredno več kot kateri drugi člen letne kuhinje.

Kako načrtovati letno kuhinjo?

Pri načrtovanju letne kuhinje je nekaj pomembnih dejavnikov, ki jih je nujno upoštevati.

 • Letna kuhinja je zunaj, četudi je pokrita.

Tudi če je pokrita, je letna kuhinja še vedno zunaj, izpostavljena ne le vremenskim razmeram, temveč tudi (cvetnemu) prahu.

Ne glede na krasne instagram fotografije visečih ponvic in oh kako lepo urejenih polic, je pri letni kuhinji bolj kot videz pomembna funkcionalnost.

Svetujemo omarice z vratcikamor shranite (in hkrati pred prahom skrijete) vse kuhinjske pripomočke.

Najbrž ne želite ob vsaki uporabi najprej vse posode in kuhinjskih pripomočkov umivati, da sploh lahko pričnete s pripravo kuhanja, kajne?

Še to: da v živila, ki jih je dobro imeti pri roki – sol, sladkor, kava ipd. – ne zaidejo mravlje in druge žuželke, naj se omarice tesno zapirajo, živila pa hranite v nepredušnih posodah.

 • Funkcionalna postavitev letne kuhinje

Kakor je pri notranji kuhinji pomembna razporeditev, imejte ugodno in funkcionalno postavitev v mislih tudi pri letni kuhinji.

Razmislite, kje bo največ naravne svetlobe med pripravo hrane in v poletni vročini hkrati dovolj sence.

Kje bo pomivalno korito najbolj uporabno, kam bo veter razpihoval dim, kje boste hranili pripomočke za žar, kam boste odlagali posodo po pomivanju …

Pametno načrtovanje kuhinje je ključnega pomena, da se boste v kuhinji na prostem resnično dobro počutili in da bo služila svojemu namenu.

Nikar ne sprejemajte polovičnih odločitev, saj jih boste obžalovali in težko popravili.

 • Izbira materialov pri letni kuhinji

Poleg funkcionalnosti letne kuhinje je nujno, da za zunanjo kuhinjo izberete primerne materiale, ki bodo zdržali vse izzive vremena.

Pogosto se zatakne pri izbiri najbolj obremenjenega dela letne kuhinje – mokrega dela, torej pomivalnega korita in kuhinjske armature.

Najbolj pogosta izbira je nerjavno jeklo, inox, ki tudi stilistično ustreza zunanjemu prostoru.

Ob naraščajočem zanimanju za naravne materiale in modnemu vračanju k naravi, pa je v porastu tudi kompozitni material granitalki je eden najtrdnejših materialov na tržišču.

Ko se odločate za pomivalnik zunanje kuhinje, imejte v mislih, za kaj vse ga boste uporabljali – ali le za pripravo hrane ali boste v njem tudi pomivali posodo. Tako boste lažje zožali izbor med vrhunskimi pomivalnimi koriti in armaturami, ki jih nudi Alveus.

 • Vzdrževanje

Ko izbirate materiale za kuhinjske omarice, tla, delovni pult, imejte v mislih predvsem, kako se različni materiali (les, ploščice, beton, inox, marmor ipd.) čistijo, kako na njih vplivajo temperature in sončna svetloba ter vremenski vplivi.


Kateri pomivalno korito izbrati za letno kuhinjo?

Alveusovi strokovnjaki so pripravili seznam pomivalnih korit in kuhinjskih armatur, ki vam jih priporočajo za letno kuhinjo.

Upoštevali so štiri najbolj pomembne kriterije: material, čiščenje oziroma vzdrževanje, uporabnost, videz.

Naši strokovnjaki za kuhinjo na prostem priporočajo nerjavno jeklo oziroma inox ter kompozitni granital.

 1. Nerjavno jeklo: Alveusovi nerjavni pomivalniki so eni najbolj prodajanih v Sloveniji in tujini, saj gre za izjemno kakovostno jeklo, ki je obdelano na način, da ustreza vsem zahtevam uporabnikov ter hkrati sledi zadnjim smernicam trendov.

  Nerjavno jeklo ima brezčasen videz, ki ustreza večini stilov izbrane kuhinje, je visoko higieničnoin nezahtevno za čiščenje ter vzdrževanje, saj zahteva le občasno temeljito loščenje, sicer pa pomivalno korito enostavno obrišemo z mehko krpo.

 • Če želite klasični pomivalnik in imate manj prostora, priporočamo majhni in cenovno ugodni pomivalni koriti Form 30 ali Basic 140.

  Zaradi majhnosti sta priročna, okrogle oziroma kvadratne oblike ter neorientirana, zaradi česar ju lahko poljubno obrnete ter tako prilagodite omarici in postavitvi kuhinje. Zanju zadostuje že omarica širine 45 cm. Način vgradnje je klasično vsadni.

 • Z malce več prostora (omarica 50 cm) in pri želji po odlagalni površini za odcejanje posode priporočamo model Classic Pro 30, ki ga lahko obračamo levo ali desno, je nasadne vgradnje in bo vašo zunanjo kuhinjo naredilo elegantno in praktično, saj je odlagalna površina higienično najprimernejše mesto za odcejanje pravkar pomite posode.

  Poleti se bo ta hitro posušila, da jo boste lahko hitro pospravili do naslednje peke na prostem.

 • Eden najmlajših članov Alveusove družine je pomivalnik Luno, ki ga naredimo v različnih velikostih in izvedbah, najbolj klasična sta Luno 30 in Luno 40, ki sta neorientirana in imata moderen vgradni način vstavljanja v pult, kar pomeni, da boste drobtine in ostale ostanke priprave hrane pobrisali neposredno v pomivalnik.

  Kuhinjsko korito Luno Alveus

 • Moderen, minimalističen in ostrejših linij je pomivalnik Kombino 50, ki bo s svojim estetskim videzom ustrezal modernejši zunanji kuhinji.
  Potrebuje malce širšo omarico, 60 cm, vgradimo ga lahko celo popolnoma vodoravno s pultom ali pod pultom, kar je dandanes med strankami zelo iskano.

Na spletni strani www.alveus.si poiščite pomivalno korito iz nerjavnega jekla po vašem okusu – na voljo je več kot 100 pomivalnih korit različnih linij, velikosti, usmeritev, z ali brez odcejalnimi površinami, z enim ali dvema koritoma.

S pomočjo filtrov na spletni strani boste izbiro enostavno zmanjšali na nekaj različnih pomivalnikov glede na potrebe, na koncu pa bo odločitev padla glede na všečnost posameznega pomivalnika.

K pomivalnim koritom iz nerjavnega jekla priporočamo kuhinjsko armaturo iz enakega materiala, na primer elegantno zaokroženo fiksno pipo Elza ali izvlečno Delos, za ljubitelje ravnih linij pa izvlečno kuhinjsko armaturo Siros.


2. Granital: kompozitni material je mešanica granitnega prahu z visokokakovostnim vezivom, ki tako dobi lastnosti enega najbolj trdnih materialov na tržišču.

Torej je granital odlična izbira za zunanjo kuhinjo, saj je zelo odporen na temperaturne spremembe, poleg tega pa sledi še smernicam, ki sledijo trendu naravnega.

Ker je granit neporozna kamnina, se vam tudi kuhinjskih madežev ni potrebno bati.

Granitna pomivalna korita Alveus so na voljo v zemeljskih tonih rdečkaste gline, betona, bež ter priljubljene bleščeče barve arktičnega snega, peščene, čokoladne in  moderne barve karbona.


Skupaj z različnimi izvedbami v vseh omenjenih barvnih različicah se granitni pomivalniki z lahkoto prilagodijo kateremu koli stilu zunanje kuhinje.

Tukaj je nekaj predlogov Alveusovih strokovnjakov za letno kuhinjo:

Pomivalni koriti iz družine Formic predstavljata vse, kar zunanja kuhinja potrebuje – eleganten videz in visoko funkcionalnost.

 • Formic 20 je osnovno korito srednje velikosti, zaradi neorientirane oblike ga lahko poljubno obračane, v pult pa ga vgradite na dva načina, nad ali pod pult.
 • Formic 30 ima dodano še odcejalno površino, ki z ravno dovolj naklona skrbi, da odvečna voda odteče nazaj v korito.

 • Quadrix 50  je moderno korito ravnih linij, ki bo odlično ustrezalo modernejši zasnovi letne kuhinje.
 • Rock 90 je dvojno pomivalno korito za tiste, ki poleti veliko uporabljate zunanjo kuhinjo in obožujete prostornost in udobje. Dvojni pomivalnik omogoča enostavno in hitro pripravo hrane ter preprostejše pomivanje posode.

Na www.alveus.si boste našli več deset različic granitnih pomivalnih korit, ki jih lahko naročite v različnih barvah, tako da je možnost izbire res velika.

Svetujemo vam, da se pri granitnem pomivalnem koritu najprej odločite za velikost pomivalnika in obliko, šele nato izbiro zmanjšate in se odločite za najustreznejšo barvo, ki bo letni kuhinji zagotovo dala piko na i.

Pomivalno korito brez pipe seveda ni kaj prida, zato vam Alveus nudi tudi kuhinjske armature v kombinacij z granitalom, ki lahko tudi barvno popolnoma ustrezajo izbranemu pomivalniku.

Ker so zemeljski toni granitnih pomivalnih korit tako vsestranski, se k njim zelo podajo tudi vse nerjavne kuhinjske armature.


Naj vas poletje letos ne prehiti. Hitro kliknite na www.alveus.si in začnite z načrtovanjem letne kuhinje že danes!

Nazaj na seznam