Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Oprema kuhinje: Najpogostejše napake

Koliko znancev vam je, medtem ko ste občudovali njihovo novo kuhinjo, reklo: »Saj smo zadovoljni, AMPAK …« Ta »ampak« postane skozi leta zelo moteč, ne glede na to, katero odločitev ste pri načrtovanju kuhinje sprejeli napačno. Oprema kuhinje je zelo pomemben proces, ki velikokrat prinaša napake. Slaba postavitev kuhinje? Premajhno pomivalno korito? Napačno izbrane barvne kombinacije? Neugodni materiali? Premalo svetlobe?

Oprema kuhinje: Najpogostejše napake

Pripravili smo 9 najpogostejših napak pri opremi kuhinje po mnenju naših strank, da se jim boste vi lahko izognili in tako v svoji novi kuhinji ne boste obžalovali nobene sprejete odločitve.


1. Napaka pri opremi kuhinje: Nefunkcionalna postavitev (tloris) kuhinje

V večini primerov bosta velikost in oblika prostora določila najprimernejšo postavitev.

Kljub temu pa imate nekaj prostih rok pri samem tlorisu vaše bodoče kuhinje.

V mislih imejte več dejavnikov: gibanje po kuhinji, kadar je v njej več oseb, slavni kuhinjski trikotnik, priročnost …

Ne pozabite, da že pri samem tlorisu sprejemate odločilne poteze, ki bodo vplivale na to, kako bo vaša kuhinja funkcionalna.


Kaj priporočajo strokovnjaki?

Ozek in dolg prostor bo imel najverjetneje L-postavitev.

V večjem prostoru se boste lahko poigravali z različnimi možnostmi. Ogromen prostor boste lahko napolnili z U-postavitvijo in otokom. Dobra rešitev sta tudi vzporedna pulta, pri čemer je eden podajšan v bar, ki kuhinjo ločuje od preostalega prostora. Hkrati mu daje družabno funkcijo.

Strokovnjaki opozarjajo, da je pri tlorisu pomembno, da imamo v mislih funkcionalnost kuhinje bolj kot pa sam videz, ki nam je morda padel v oči v salonu kuhinj ali v prijateljevem novem stanovanju.


 

2. Oprema kuhinje – napaka 2: Ignoriranje kuhinjskega trikotnika

Morda ste o njem že brali, ali pa zanj slišite prvič: kuhinjski trikotnik je pravilo, ki naj bi se ga držal vsak, ki riše tloris kuhinje.

Trikotnik zajema pomivalno korito, štedilnik ter hladilnik, ki naj bi bili postavljeni v razmaku, da skupaj tvorijo trikotnik.

Da ga dosežemo, moramo natančno načrtovati tloris kuhinje. Gre za točke v kuhinji, ki so med kuhanjem najbolj obiskane, do katerih moramo imeti neoviran dostop, ne smejo pa biti predaleč narazen, da se izognemo nepotrebni hoji in zamudnim premikom (ki v kuhinji pogosto pomenijo hkrati tudi razlivanje ter popackana tla).

Največ akcije doživi pomivalno korito, ki mora biti v prvi vrsti dovolj veliko, hkrati pa ob sebi nuditi dovolj veliko delovno površino. Na eni strani pomivalnega korita naj stoji štedilnik le kakšen korak ali dva stran (navadno za hrbtom) pa naj bi stal hladilnik.

Obseg trikotnika, ki ga tvorijo postavljeni aparati, naj bi meril najmanj dobre tri metre in ne več kot sedem metrov in pol.

Če kuhinjo obnavljate (ne gradite nove hiše), vas bo obstoječa postavitev vodovoda morda zapeljala, da kar na to točko postavite pomivalno korito in temu nato prilagajate vso kuhinjo.

Strokovnjaki svetujejo, da raje na popolno mesto v kuhinji prestavite vodovod.

Niste prepričani, da poznate popolno mesto za kuhinjski trikotnik? Zaupajte strokovnjaku (izkušenemu prodajnemu svetovalcu, arhitektu ipd.) in vložek se vam bo zagotovo povrnil v obliki večjega zadovoljstva pri uporabi kuhinje!



3. Napaka pri opremljanju kuhinje: Premalo delovne površine in premalo pomivalno korito

Ena največjih napak pri kuhinjah, ki uporabnike zelo motijo, je premalo delovne površine.

Ko opazujemo skico z obilico praznih pultov svoje na primer L-kuhinje, se ne zavedamo, da se bodo na teh pultih kaj kmalu znašli še premični mali kuhinjski aparati, košarica za sadje ali kruh, stojala za kuhinjske pripomočke, kuharske knjige …

In nenadoma ugotovimo, da nam kronično primanjkuje delovne površine že pri kuhanju enostavnega obroka zase, kaj šele pojedine za več oseb.

Zlato pravilo opremljanja kuhinje je: imejte čim več horizontalnih delovnih površin. 

Če imate večji manevrski prostor, je kuhinjski otok idealna rešitev za pridobitev dodatnih delovnih površin v kuhinji.

Ne pozabite pa tudi na dovolj prostorno pomivalno korito, saj bo le to center dogajanja: odlivanje tekočine, polnjenje loncev z vodo, pomivanje posode, umivanje hrane, odlaganje umazane posode ... Preverite družini pomivalnih korit Luno in Galeo, s katero boste zaradi njune globine pridobili ogromno prostora. 



4. Napaka pri opremi kuhinje: Izgubljen prostor za shrambo

V domovih naših babic so bile shrambe obvezen samostojni prostorček ob kuhinji. V njih so našle prostor različne kuhinjske naprave, ozimnica, velike posode, čistila …

Dandanes niso več toliko prisotne v novih domovih (v manjših pa zanje niti ni dovolj prostora), tako da nikakor ne smemo pozabiti na dovolj prostora za shranjevanje, ko v kuhinji načrtujemo kuhinjske omarice.

Največkrat izgubimo prostor nad omaricami, ker se nam zdi prostor prav pod stropom povsem nedosegljiv in tako omarice namestimo nekaj decimetrov pod stropom.

Napaka, pravijo strokovnjaki, izkoristite raje vsak centimeter. Le pogumno se odločite za elegantno visoke zgornje omarice (vse do stropa – pa še brisanju debelih plasti prahu se boste izognili!), pri roki pa imejte zložljivo stopničko, s katero boste dosegli zgornje police.

Ko boste omarice začeli polniti, pa na najvišje poličke umestite stvari, ki jih redkeje potrebujete.

Dodaten prostor pridobite tudi z različnimi policami, na katere boste postavili košarico s sadjem, posodo za kruh, kuharske knjige ipd.

Poličke, ki jih ne preobložite, ampak le minimalistično napolnite, so od 2019 tudi zelo moderne.

Z izvlečnimi predalniki boste kar najbolj izkoristili vašo shrambo, ker pa so tovrstna vodila precej draga, lahko z mizarjem naknadno na hrbtne dele sten omaric namestite ozke poličke, na katere boste pospravili kakšne posode, ki jih ne potrebujete ravno vsak dan, a na ta način ne bodo ostale pozabljene nekje daleč zadaj v omarici.



5. Napaka in opremljanje kuhinje: Premalo svetlobe v kuhinji

Kuhinja je prostor zbiranja družine in gostov, prav tako pa boste tukaj delali precizna dela z ostrimi noži, zato mora biti prostor prijetno svetel in v vsakem trenutku mora v njem biti dovolj svetlobe, da boste videli, kaj in kje režete.

Ko torej pripravite skico kuhinje, natančno preučite vse točke, kjer boste pripravljali hrano – te naj bodo najbolj osvetljene.

Najbolje je, če imate nad delovnim prostorom še dodatne luči – zelo dobro se obnese dolga LED lučka pod zgornjimi omaricami, ki neposredno osvetljuje celoten delovni pult.

Če ima vaša kuhinja otok, tudi nad njim ne sme manjkati dobra osvetlitev – tukaj morda razmislite o luči, ki jo lahko poljubno nastavljate po višini in prilagajate svojemu delu – tako bo luč višje, ko boste s prijateljico ob otoku pili kavo, in nižje, ko boste pripravljali božične piškote z vašimi najmlajšimi.

Kuhinja naj ima tudi na stropu luči, ki dobro osvetljujejo celoten prostor.

Da pa izpostavite najlepše elemente vaše nove kuhinje – elegantno kuhinjsko armaturo in pomivalno korito, barvito nadpultno dekoracijo, bleščeče očiščen delovni pult – pa lahko razmislite tudi o manjših dekorativnih svetilih.

Le ta bodo v večernih urah dajala dovolj svetlobe, da bo v kuhinji vladala prijetna atmosfera, še vedno pa bodo zagotavljala ravno dovolj svetlobe, da si natočite kozarec vina brez da razsvetljujete celotno kuhinjo.

V kuhinji bi luči torej lahko razdelili na tri tipe: splošna razsvetljava, dodatne luči nad delovnimi površinami, atmosferske luči za dnevno-večerno razsvetljavo.

Zelo pomembna pa je, seveda, naravna svetloba – v kuhinji, če le imate to možnost, si priskrbite obilico naravne svetlobe z velikimi okni brez nepotrebnih zaves.



6. Napaka: Slab zrak v kuhinji

Kuhinja je zagotovo dom tudi najrazličnejšim vonjavam, vendar še tako lepa kuhinja ob neprijetnem vonju izgubi svoj čar.

Ta vonj se v stanovanju hitro razširi in zagotovo ni prijetno, da lahko vaši gostje vonjajo, kaj ste imeli prejšnji dan za večerjo.

Zato je velikega pomena, da pri nakupu dobre kuhinjske nape ali drugega prezračevalnega sistema niste preveč stiskaški in preverite, da bo dobro odvajala paro in vonjave vaših kuharskih podvigov.

Seveda pa vam priporočamo tudi dodatno zračenje med oziroma po kuhanju, saj bo le široko odprto okno popolnoma zamenjalo zrak z vonjem po hrani s svežim zrakom.

V zimskih mesecih pa z dišečo svečko poskrbite za prijeten vonj in še nekaj romantike povrhu …



7. Napaka in oprema kuhinje: Ne pozabite na smeti!

Ena najbolj nadležnih in preprosto grdih napak, ki jih zasledimo v veliko gospodinjstvih, je navaden plastičen prostostoječ koš za smeti, iz katerega po navadi kuka še smetiščna vrečka, ki popolnoma podre lepo podobo nove kuhinje.

Ko vam strokovnjak skicira kuhinjo, vam bo zagotovo ponudil možnost vgradnega sistema recikliranja in košev za odpadke.

Če kuhinjo izrisujete sami, pa le predvidite eno spodnjo omarico za smeti. Glede na vse večji pomen recikliranja različnih vrst odpadkov za naš planet je odgovorno, da pomislite na sistem za ločeno zbiranje odpadkov, kot ga nudi Alveus


 

8. Napaka pri opremljanju kuhinje: Nesimetričnost

Ko naš pogled objame kuhinjo, možgani nemudoma iščejo simetrijo v linijah, dekoraciji, postavitvi luči.

Zakaj toliko občudujemo določene kuhinje v revijah ali na spletu?

Ker so omarice, otok, poličke, okna in dekoracija premišljeni do zadnje potankosti in skupaj tvorijo prelepo ravnotežje ravnih in poševnih linij.

Če je le mogoče, upoštevajte to pri načrtovanju kuhinje, ali poskusite simetrijo doseči naknadno – s preprogami, dodatnimi poličkami, dekoracijo, slikami …

Obilico inspiracije boste našli na svetovnem spletu. Začnite z osrednjo točko (ta leži tam, kamor se naš pogled usmeri, ko vstopimo v sobo), navadno je to središče sobe ali stene. Ko določite centralno točko, pa začnite okoli nje graditi simetrijo – možgani bodo simetrično sobo, kjer vlada ravnotežje linij, dojemali bolj harmonično in pomirjujočo, zato se boste v takšnem prostoru tudi bolje počutili.




9. Napaka: Nekaj manjka …

Ena izmed pogostih napak prelepih kuhinj, v katerih je vse premišljeno do zadnje potankosti, so nadvse simetrične, barvno ujemajoče se, pa imamo še vedno občutek, da nekaj manjka …

Ker tudi res nekaj manjka – izstopajoči element.

Predmet, ki je zaradi svoje oblike ali barve izstopajoč, doda prelepi kuhinji, ki bi bila sicer rahlo nezanimiva, izstopajočo in vznemirljivo noto, ki nas nemudoma pritegne.

V dnevnem prostoru je to lahko kamin, zanimivo umetniško delo ali knjižna polica, barvaste blazine na sedežni garnituri.

V kuhinji je izstopajoč predmet lahko zanimiv design nadpultne površine iz stekla ali posebnih ploščic, otok, barvasti stoli ob otoku, okno ...

Daleč največje vznemirjenje pa lahko dosežemo s posebnim pomivalnim koritom in kuhinjsko armaturo, ki sta lahko ali zanimive oblike ali presenetljive barve ali pa kar oboje.

Pri Alveusu vam nudimo pomivalna korita in kuhinjske armature elegantnih in modernih oblik ter vznemirljivih barv, ki bodo dala vaši kuhinji prav poseben videz. 




Nazaj na seznam