Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Paket nasvetov za čiščenje pomivalnega korita

Mehka krpa, univerzalno čistilo in delovni pult ter štedilnik sta v nekaj potezah obrisana. A pravi pokazatelj čiste kuhinje je pomivalno korito – ki je daleč največkrat uporabljen element kuhinje. Kako pomivalno korito ohraniti čisto in sijoče?

Paket nasvetov za čiščenje pomivalnega korita

Kuhinje, ki jih občudujemo na fotografijah ali kuhinjskih salonih, so vse tako lepe, sijoče, brezmadežne.

Kar predstavljate si lahko, kako se z veseljem smukate v takšni kuhinji in postrežete družini okusen obrok.

Kaj pa realnost?

Vsakodnevna priprava kosil in drugih obrokov, tradicionalno nedeljsko kosilo za razširjeno družino, kavice, čaji …

V brezmadežno kuhinjo kmalu zaidejo nečistoče, ostanki hrane, vodni kamen, sledi vsakodnevne uporabe.

Zato moramo, če želimo kuhinjo ohraniti čisto, nameniti nekaj časa tudi čiščenju.


Mehka krpa, univerzalno čistilo in delovni pult ter štedilnik sta v nekaj potezah obrisana. A pravi pokazatelj čiste kuhinje je pomivalno korito – ki je daleč največkrat uporabljen element kuhinje.

Kako pomivalno korito ohraniti čisto in sijoče?


Pomivalno korito – temelj kuhinje

Naredite kratek preizkus – s pogledom zajemite svojo kuhinjo.

Kje se vaš pogled ustavi?

Na višjih stvareh na pultu.

Če imate kuhinjo minimalistično (oziroma ne preveč natlačeno), je to kuhinjska armatura, ki se elegantno boči nad pomivalnim koritom.

S sodobnimi materiali in elegantnimi dizajni so pomivalna korita in pipe postali center pozornosti. 

Zato je toliko bolj pomembno, da jim pri čiščenju namenimo nekaj več pozornosti.

Ne glede na to, ali imate pomivalno korito iz nerjavnega jekla, kompozitnega granitala ali kaljenega stekla, se na vsakem slej ko prej poznajo sledi vsakodnevne uporabe in vodnega kamna. 

Slednji je najhujši »sovražnik« sijoče kuhinje, zato so naši strokovnjaki za vas pripravili nasvete, kako skrbeti za pomivalno korito in pipo, da ju boste s kar najmanj truda ohranili čista in sijoča.


Različni materiali, različni pristopi čiščenja

Vsak material ima svoje lastnosti in specifike, ki jim je potrebno prilagoditi tudi nego in vzdrževanje.

Le tako boste pripomogli, da bo vaše Alveus pomivalno korito in pipa še dolgo izgledala kot nova.  


  • Čiščenje pomivalnega korita iz nerjavnega jekla

Nerjavno jeklo ali inox je še vedno najpogosteje izbran material v slovenskih domovih.

Nerjavni kuhinjski pomivalniki so nezahtevni za nego, vendarle pa potrebujejo doslednost, sicer se na njih kmalu poznajo lise in sledi vodnega kamna.



Za vsakodnevno nego uporabite mehko krpo (najbolj se priporoča krpa iz mikrofibre), s katero pomivalnik po uporabi obrišete do suhega – najbolje vsak večer.


Enkrat tedensko pomivalnik dobro umijte, razkužite in očistite z Alveus čistilom za gospodinjstvo »Allshine« in mehko krpo.

Vsake toliko, na primer enkrat mesečno, pa pomivalniku le privoščite pravo razvajanje s polirno pasto »Allshine«, s katero bo ponovno zasijal kot na dan, ko ste ga kupili.


Pri nerjavnem jeklu je potrebno pri izbiri čistila upoštevati navodila strokovnjakov.

Alveusovi svetovalci prisegajo na čistilo in polirno pasto »Allshine«, če boste izbrali druga čistila, pa vam odsvetujejo belilo, čistila za srebro in abrazivna čistilna sredstva.

Prav tako nikoli ne drgnite pomivalnika z grobo stranjo gobice, saj boste na jeklu naredili praske.

Previdni bodite, da na ali v pomivalnik ne odlagate živil s korozivnim delovanjem (sadni sok, kuhinjska sol, kis, gorčica, majoneza …).


Primer prej – potem

Na spodnji fotografiji so pomivalniki izredno modernih linij in barv Monarh, ki zahtevajo podobno nego kot vsa korita iz inoxa.

Če jih boste dnevno obrisali do suhega, enkrat tedensko očistili z gospodinjskim čistilom »Allshine« (kar je dobro že zaradi higienskih razlogov), občasno pa še spolirali s polirno pasto, nimate nobenih skrbi, da bi na vašem krasnem pomivalnem koritu nastali madeži in neenakomerne lise, kot jih vidite na spodnji fotografiji.


Pomivalno korito v bakreni barvi je stranka reklamirala, češ da se ne da očistiti.

Pomivalnik je bil vidno slabo vzdrževan – povsod so bile lise vodnega kamna in ostale umazanije.



Strokovnjakinja Alveusove ekipe je pomivalnik najprej očistila s čistilom Alveus »Allshine«, s katerim je uspešno odstranila ves vodni kamen, a je v posodi bilo vidnih še nekaj temnejših lis.



Zato je pomivalnik spolirala še s polirno pasto, s čimer je popolnoma očistila vse površine pomivalnika, ki je bil sedaj kot nov.




  • Čiščenje pomivalnega korita iz kaljenega stekla

Tovrstno korito je pravzaprav kombinacija dveh materialov, saj je odlagalni del in okvir pomivalnika iz posebnega kaljenega stekla, korito pa je iz nerjavnega jekla, zato zanj veljajo enaka priporočila kot za pomivalnik iz inoxa.

Da ohranite neoporečen sijaj kaljenega jekla z mehko krpo nežno nanesite tekoče milo ali neabrazivno čistilo za steklo, ki ju sperete z vodo.

S suho krpo iz mikrofibre popolnoma osušite pomivalnik, da se na njem ne začnejo nabirati vodni kamen in druge umazanije.



  • Čiščenje pomivalnega korita iz granitala

Kljub temu da veljajo granitni pomivalniki za najbolj trdne, vam za čiščenje priporočamo blaga neabrazivna čistila za gospodinjstvo ali takšna, ki bazirajo na amonijaku.

Alveusovi strokovnjaki priporočajo tudi čistilno sredstvo »Allshine«



Kompozitnih pomivalnikov ni potrebno obrisati do suhega po vsaki uporabi, je pa v izogib nabiranju vodnega kamna površino vsake toliko dobro očistiti z jedilnim kisom.

Strokovnjaki močno odsvetujejo vsa čistila, ki vsebujejo klor ali klorovodikove kisline ali vse močne kemikalije (odstranjevalci lakov, čistila za pečice, lugi ipd.), saj lahko poškodujejo površino pomivalnika.


Čiščenje črnega in belega pomivalnik iz granitala

Pri granitnih pomivalnikih se vse več kupcev odloča za modernega črnega ali elegantnega belega.


Najpogostejši pomislek pred nakupom je ravno čiščenje, zato želimo izpostaviti, da je pri obeh barvah čiščenje podobno kot pri ostalih, saj imajo granitni pomivalniki podobne lastnosti, ne glede na barvo. 

Iz izkušenj pa povemo, da so pri belih pomivalnikih lahko vidne sledi trdovratnih madežev, zato v korito izlite čaje, kave, bučno olje, pomarančni sok in podobno dosledno umijte, da se izognete kasnejšemu drgnjenju.


Pri črnem pomivalniku moramo morda biti bolj pozorni na vodni kamen, saj je hitreje viden na temni barvi, in ga redno čistiti s čistilom »ALLshine«.

Če pride do neželenih prask na koritu (zaradi kakšne neljube nezgode ali nerodno odloženega noža), vas bo rešila polirna pasta »Allshine«.


Oglejte si fotografiji, ki jo je posnela Alveusova strokovnjakinja, ko je reševala močno popraskano črno korito:




Očitno je torej nasvet Alveusovih strokovnjakov na mestu – da boste ohranili dolgo življenjsko dobo pomivalnih korit in kuhinjskih armatur, jih boste morali redno negovati. 

Pri tem bodo vaši najboljši pomočniki mehka krpa iz mikrofibre in voda, občasno pa tudi Alveus čistilo.



Naredi sam – naravno čistilo za pomivalno korito in pipo

Za vse, ki skrbite za okolje in se želite čim pogosteje posluževati naravnih čistil, smo pri izkušenih gospodinjah našli preverjene »recepte«, kako iz naravnih sestavin, ki jih najdete v kuhinji, očistite pomivalno korito.


  • Nad vodni kamen s kisom

Eden izmed nasvetov je, da imate v plastenki z razpršilom mešanico alkoholnega kisa (t. j. kis za vlaganje), s katerim enkrat tedensko popršite pomivalno korito in pipo.

Po brisanju z mehko krpo bosta kot nova.

Za trdovratnejše madeže vodnega kamna pa s kisom prepojite krpo, jo za 15 minut ovijete okoli želenega predela, nato pa sperete s toplo vodo.


  • Soda bikarbona in alkoholni kis

Z vodo umijte pomivalno korito, na vlažno površino pa potresite sodo bikarbono, še posebej po odtoku.

Zdrgnite z mehko krpo, nato pa popršite z alkoholnim kisom.

S tem odstranite večino bakterij, ker sta obe sestavini prehrambna izdelka, pa vam ni potrebno skrbeti zaradi kemikalij, saj jih v tem primeru ni.

Po nekaj minutah sperite z vodo in obrišite s suho krpo.


  • Druga možnost kombinacije sode bikarbone in kisa je, da ustvarite pasto. Nekateri v to mešanico dodajo tudi sok limone.

V skodelico daste skupaj sodo in kis (ter limono) in premešate. Sprva se zaradi reakcije ustvari pena, nato pa nastane pasta, ki jo s krpo nanašate na površine in sperete z vodo. Na ta način lahko očistite tudi odtok – vanj vlijete pripravljeno pasto in jo po nekaj minutah izperete z vrelo vodo.


  • Limone in sol


Nekatere slovenke prisegajo na dve osnovni kuhinjski sestavini – limono in sol.

Po njihovih navodilih korito zmočite in po celotni površini potresete sol.

Dve limoni narežete na rezine in jih razporedite po koritu in odlagalnih površinah ter pipi. Zatem z limonami temeljito drgnete po koritu. Sperete z vodo in osušite s papirnato brisačko.


  • Moka

Moka naj bi bila odlična za poliranje pomivalnega korita iz nerjavnega jekla.

Pomivalno korito najprej umijete z milnico in jo temeljito obrišete do suhega (če je korito vlažno, se moka spremeni v lepljivo kepo in je poliranje neuspešno).

Po koritu potresete moko, zdrgnete s papirnato brisačko in moko »pometete« v odtok ter nato še enkrat umijete in do suhega obrišete korito, ki se sedaj sveti kot novo.


Vas zanima še več nasvetov o čiščenju kuhinje?

Preberite tudi ta dva članka.

Nazaj na seznam