Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Trendi v kuhinji v 2020

Novo leto, novi trendi. Čeprav se v kuhinji trendi spreminjajo veliko manj pogosto, kakor v tekstilni industriji, pa tudi v kuhinjah vsako leto opazimo določene novosti. Te se nato nekaj časa ohranijo ali z novim letom le malce nadgradijo. In kaj bo moderno v letu 2020?

Trendi v kuhinji v 2020

Barve, barve in še enkrat barve!

Veliki povratek napoveduje glamurozna zlata barva, predvsem v edinstvenih poudarkih, kot je opazno zlato pomivalno korito ali pa zlata kuhinjska armatura.

Zlato pomivalno korito in kuhinjska armatura sta zagotovo največji hit leta 2020, ki lahko vsako kuhinjo naredita vznemirljivo in elegantno.

Oglejte si trende, s katerimi bo vaša kuhinja moderna. Pri izboru pa vedno upoštevajte tudi svoj okus tako, da se boste v svoji kuhinji vedno odlično počutili.


Temne kuhinje ostajajo velik trend

V letu 2019 so nas presenetile temne kuhinje.

Gozdno zelena, mornarsko modra, siva in črna barva omaric v kombinaciji s toplim lesom so preplavile najnovejše dizajne kuhinj.

V visokem sijaju ali mat, v kombinaciji z naravnim lesom ali drugimi temnimi odtenki, temne kuhinje so na glavo postavile trend belih kuhinj, ki so tako dolgo kraljevale na vrhu priljubljenih izbir kupcev.

Tudi v letu 2020 bomo še videvali veliko temnih kuhinj, ki jim prava kombinacija naravnega lesa – letos je še posebej v modi oreh – doda pravi »hygge« pridih.


Osvojite skandinavsko filozofijo in se znebite zgornjih omaric, dodajte le viseče police brez nepotrebne krame ter zadihajte v svoji zračni in neutesnjeni kuhinji.

V temno obarvani kuhinji boste z edinstvenim pomivalnim koritom pustili pravi modni pečat.



Niste prepričani, kaj bi najbolj ustrezalo?

Zlata barva se vrača v vsem svojem sijaju in temna kuhinja bo z zlatim pomivalnikom modernih linij nemudoma postala bolj elegantna.

Če vam zlata ne diši, so Alveusovi pomivalniki linije Monarch na voljo še v ultra modernih odtenkih  bronze (bronasta), copper (rose-gold) in anthracite (kovinsko siva).


Poživite tradicionalno belo kuhinjo na nepričakovan način

V slovenskih domovih je bela barva še vedno najpogostejša in hkrati najbolj varna rešitev.

Če se ne želite lotiti popolne obnove, je nadgradnja nadpultne površine najbolj opazna in hitra rešitev.

Napovedi kažejo v prid barvitim ploščicam – majhnim večbarvnim pravokotnikom, mozaikom, zanimivim vzorcem in najrazličnejšim barvam.
Če niste popolnoma prepričani, kako bi se pri vas obnesla menjava ploščic, se sedaj dobijo tudi nalepke za na ploščice, ki jih brez dela v trenutku povsem spremenijo.

Vse manj so popularne velike slike na kaljenem steklu, bolj so v ospredju detajli, ki jih nudijo različne ploščice.

Če imate pred sabo načrt za svojo novo belo kuhinjo, pa se vam zdi, da ji manjka samo še pika na i, imamo pravi odgovor za vas.

V letu 2020 (in najbrž z nadgradnjami še nadaljnjih nekaj let) boste najbolj v trendu, če izberete pomivalno korito in armaturo v dramatični zlati barvi, lahko pa se s pomivalnikom iz kaljenega stekla poigrate z vzorci in barvami po svoji izbiri.

Tako boste na nepričakovanem mestu kuhinjo obogatili z barvo in jo tako naredili modernejšo.

Ujemajoča se barva kuhinjskega pulta in nadpultne površine

Letos bo moderno tudi, če izberete ujemajoča se kuhinjski pult in nadpultno površino – bodisi v lesu, bodisi ponovno izjemno moden marmor.

Pazite le, da videz neskončnosti oziroma zabrisane linije med delovno površino in steno ne bo postal preveč dolgočasen!


Izstopajoča bela tehnika

Bela tehnika prične izstopati, če le ni bela ali iz nerjavnega jekla – rdeča, modra, rumena, pisana, vzorčasta …

Trendi iz Amerike kažejo na to, da bodo popolnoma bele kuhinje dobile svoj delež barve tudi v pisanih kuhinjskih aparatih.

Zanimivo bo spremljati slovensko tržišče, če se bo tudi pri nas pojavilo povpraševanje po vzorčastih hladilnikih, modrih štedilnikih …


Dvojni otok

Večina novogradenj ter preurejenih hiš ima ogromen osrednji prostor, kjer odprtost omogoča neovirano premikanje med kuhinjo, jedilnico ter dnevnim prostorom.

Kuhinja je srce vsakega doma, zato so v takšnih prostorih tako velike, da je trend 2020 postal kar dvojni otok.

Bodisi sta otoka med seboj povezana z jedilnim pultom, bodisi stojita samostojno – eden je namenjen pripravi hrane, drugi pa druženju.

Tako je tudi higiena neoporečna, dodaten prostor za pripravo pa je v kuhinji vselej dobrodošel, kajne? Če imate torej veliko prostora, se lahko odločite in v kuhinjo umestite kar dva otoka.

 

»Skrivalnice« v kuhinji

Vse bolj moderna je kuhinja, ki jo lahko »skrijete« – pametno zasnovani leseni del kuhinje, ki z eno potezo zakrije delovne površine, mokri del kuhinje …

To je še posebej zaželeno v manjših bivalnih prostorih, kjer se priprava hrane na tak način enostavno skrije pred gosti, vi tako lahko uživate v družbi, s pospravljanjem pa se lahko obremenjujete šele takrat, ko gredo obiski domov.

Ste preveč ponosni na lep videz kuhinje, da bi jo zakrivali? Še vedno se lahko igrate skrivalnice, saj je v letu 2020 zaželeno, da se skrijejo vsi ročaji. Tako so omarice na sistem pritisk-odpri brez ročajev zelo v trendu. Ravne in minimalistične linije bodo vašo kuhinjo naredile moderno in elegantno.



Pametna kuhinja

Elektronika je postala del našega vsakdana in vse večkrat služba in obveznosti posegajo v naš dom in prosti čas, ali pa je dom del službe.

Računalniki so se preselili na tablice ali celo telefone in mnogim je ravno kuhinja najbolj zaželen prostor za delo od doma ali pregled zgolj e-pošte.

Da lahko sledimo tem trendom, se tudi kuhinje prilagajajo z dodatnimi vtičnicami, polnilnimi postajami, premišljenem kotičku za delo ob kuhinjskem pultu ali otoku …

Poleg tega tudi k nam prihajajo kuhinje z vgrajenimi sistemi za glasovno upravljanje pametnih naprav – v Ameriki je t. i. Alexa postala prava kuhinjska pomočnica, ki bere recepte, zapisuje nakupovalni listek, ugaša in prižiga luči, odgovori na vprašanja v zvezi s pripravo hrane, nastavi časovni kuhanja, v pametni mikrovalovki speče kokice, po kuhanju s povezanim robotskim sesalnikom počisti tla …

Pri nas je v domovih vse večkrat prisoten Google Home sistem upravljanja luči, radia, a nismo več daleč stran od futurističnih glasovno upravljanih kuhinj. Navsezadnje, če nam olajšajo življenje, zakaj ne bi o njih razmislili že v letu 2020?


Smo že v dvajsetih letih 21. stoletja.

V primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega stoletja se zdi, da sta podoba doma in kuhinje oddaljeni svetlobna leta – moderna zasnova, odlični materiali, minimalizem, barve, tehnologija …

A najpomembnejše še vedno ostaja – v kuhinji se pripravlja hrana, tu se družina zbira in druži, zato se moramo v njej dobro počutiti, hkrati pa mora biti prilagojena našim potrebam in biti funkcionalna ter priročna.

Kakršno koli kuhinjo boste že izbrali, navsezadnje ni toliko pomembno, v kolikšni meri bo sledila zadnjim trendom, pomembno je, da boste v njej z užitkom kuhali in preživljali svoj čas z najdražjimi.

Nazaj na seznam