Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Referenca

Recept: Orehova potica

Gostilna dela je v sodelovanju z nami pripravila recept za klasično slovensko sladico: orehovo potico. Gostilna dela je družbenoodgovorno gostinsko podjetje, ki nudi usposabljanje in zaposlitev najranljivejšim skupinam.

Recept: Orehova potica

Sestavine za testo: 

500 g moke
40 g kvasa (1 kocka)
1,5 dcl mleka
150 g masla
50 g sladkorja
2 celi jajci
2 rumenjaka
limonina lupinica

 

Sestavine za nadev:
 
600 g mletih orehov
2 dcl vročega mleka
2–3 beljake
1 vanilijev sladkor
100 g rozin
0,5 dcl ruma
1 dcl sladke smetane
100 g masla

 

Sestavine za premaz: 

1 rumenjak
0,5 dcl sladke smetane


Priprava testa 

Moko presejemo v večjo skledo in vanjo nadrobimo kvas.
V kozici segrejemo mleko, maslo in sladkor ter mešanico stresemo v moko.
Dodamo jajci, rumenjaka in limonino lupinico ter zamesimo gladko testo.
Pokrito testo pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen podvoji.

 

Priprava nadeva 

Orehe stresemo v skledo in prelijemo z vrelim mlekom.
Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, rum, rozine, stopljeno maslo in sladko smetano.
Vse sestavine premešamo.
Stepemo beljake in sneg rahlo vmešamo v dobljeno maso.

 

Postopek priprave 

Pekač premažemo z maščobo in ga pomokamo.
Testo razvaljamo na debelino 0,5 cm in ga premažemo z nadevom.
Testo na tesno zvijemo v rolado in položimo v pekač, kjer naj vzhaja še 15 minut.
Potico prebodemo do dna in premažemo z mešanico rumenjakov in sladke smetane.
Pripravljeno testo naj še 10 minut vzhaja, nato ga položimo v na 180 ⁰C ogreto pečico in pečemo 60 minut.
Pečeno potico ohladimo na sobni temperaturi.
Pred serviranjem jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek.


Recept je nastal v sodelovanju z Gostilno dela
Pri Alveusu se radi povezujemo s podjetji, ki si delijo enake vrednote kot mi. Zato sodelujemo tudi z Gostilno dela. 

Gostilna dela je družbenoodgovorno gostinsko podjetje, ki že 12 let nudi usposabljanje in zaposlitev najranljivejšim skupinam na trgu dela (invalidne osebe, dijaki s posebnimi potrebami za namen šolske prakse..). 

Organizirajo pogostitve, kosila, izvajajo kulinarične delavnice in pripravljajo različne domače izdelke po izvirnih receptih.

Nazaj na seznam