Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

10 korakov do bolj organizirane in funkcionalne kuhinje

Z vami delimo 10 nasvetov naših izkušenih kuhinjskih svetovalcev, kako do bolje organizirane in funkcionalne kuhinje.

10 korakov do bolj organizirane in funkcionalne kuhinje

Ali kdaj stojite sredi svoje kuhinje in se sprašujete, kako jo narediti bolj funkcionalno?
Ste naveličani hoje sem ter tja po kuhinji, iskanja določene začimbe iz ozadja omarice, ali sklanjanja pod pult, da dosežete palični mešalnik, ki se je »skril« globoko v kotni omarici?
Se jezite nad pomivalnim koritom, ki je preplitek za večje lonce?
Morda ste tik pred prenovo kuhinje, ali pa gradite novo nepremičnino in se želite vsem tem težavam izogniti?

Z vami delimo 10 nasvetov do bolje organizirane in funkcionalne kuhinje naših izkušenih kuhinjskih svetovalcev.

1. Izkoristite prostor za shranjevanje

Nikogar še nismo slišali reči: »V moji kuhinji je preveč prostora za shranjevanje!«
Bolj kot ne je pravilo – kolikor omaric in pultnih površin imaš, toliko jih napolniš.

Zato pri načrtovanju nove kuhinje ali njeni prenovi nikar ne »šparajte« pri prostoru in izkoristite res vsak kotiček kuhinje. Dobro načrtovane omarice, zgornje omarice vse do stropa, dodani kotički za shranjevanje, skrbno organizirane omarice in predali ter navlake očiščen pult so najboljše možnosti do funkcionalne kuhinje.

2. Dodajte »magični kot«

Pri načrtovanju kuhinje dobro premislite, kako boste postavili omarice, poličke.
Večina kuhinj ni samo ravnih, zato hitro pridemo do »mrtvega prostora«, kot so kotne omarice.

Čeprav so malce dražji, vam bodo vrtljivi ali izvlečni kotni poličniki olajšali življenje v kuhinji.
Namesto sklanjanja in iskanja med lonci, se vam bodo ti lepo »pripeljali« iz zadnjega dela kotne omarice. Bolj funkcionalno ne gre!

3. Popolna pomivalna postaja

Čeprav ima dandanes že skorajda vsako gospodinjstvo pomivalni stroj, je pomivalno korito še vedno nepogrešljivo središče kuhinje.
Tu se pomiva, reže, umiva, odmrzuje, začinja … Zato je izjemno pomembno, da je pomivalno korito tako funkcionalno, kot tudi očem privlačno.

Funkcionalno pomivalno korito mora izpolnjevati naslednje pogoje:

 • biti mora dovolj veliko, da lahko v njem pomijemo večjo posodo (globina pomivalnika),
 • izdelano iz kakovostnega, na praske in udarce čim manj občutljivega materiala,
 • imeti mora hiter izpust vode,
 • biti preprost za čiščenje,
 • s funkcionalnimi dodatki pomivalno korito postane še veliko več – postane lahko delovna površina, površina za odlaganje ali odcejevanje, o čemer bomo napisali več v nadaljevanju.  

Alveusovi strokovnjaki predlagajo 5 najbolj priljubljeneih modelov pomivalnih korit, ki izpolnjujejo vse kriterije funkcionalnosti, hkrati pa so cenovno ugodni.

Izberite med našimi HIT pomivalniki: Galeo, Luno, Rando, Stricto ali Antrox.


Družina pomivalnih korit GALEO:

 čist in moderen dizajn odcejalne površine in prostorna posoda sta glavni prednosti tega uporabnega pomivalnika, ki je na voljo v treh dimenzijah s 3 različno velikimi posodami. Piko na i pa predstavlja še sodoben »pop-up« odtočni sistem za upravljanje odtekanja vode na daljavo.

Kuhinjska korita

Družina pomivalnih korit RANDO:

 izjemno eleganten in funkcionalen pomivalnik je Alveusov nagrajeni visokokakovostni pomivalnik iz plemenitega nerjavnega jekla z obdelavo satenastega leska. Odlikujejo ga preprosto elegantne linije, a je funkcionalna in udobna posoda pomivalnika še vedno v ospredju.

Inox pomivalniki

Družina pomivalnih korit STRICTO: 

najbolj minimalističen in moderen pomivalnik v skupini bo navdušil tudi najbolj zahtevne okuse. Ravne linije in visok sijaj satenasto obdelanega nerjavnega jekla bodo usmerjali vse poglede v kuhinji v vašo popolno pomivalno postajo. Gromozanska posoda z elegantno ravno odcejalno površino pa bo poskrbela za funkcionalno udobje med vsakodnevno uporabo.

Korita iz nerjavnega jekla

Družina pomivalnikov ATROX: 

prostorni posodsmo dodali še ekstra funkcionalnost. Da bi omogočili še lažje in prijetnejše delo v kuhinji, smo moderno oblikovanemu pomivalniku dodali še premišljen dodaten novi, s katerim pomivalniko Atrox postanejo zelo vsestransko uporabni.
Na dodaten, srednji nivo namestite manjšo, večjo ali pa perforirano nerjavno posodo različnih globin in si olajšajte delo pri odcejanju in rezanju zelenjave ali vanje preprosto odložite hrano ali posode.

4. Sistem za ločeno zbiranje odpadkov namesto koša

Že med načrtovanjem kuhinje pomislite na shranjevanje smeti!
Mnoge lepe kuhinje kazijo smetnjaki, ki stojijo nekje ob robu in so tam tudi vselej v napoto.

Če imate možnost, v bližino pomivalnega korita namenite omarico smetem – uredite lastno postajo za ločevanje odpadkov.
Alveus nudi dodelane sisteme Albio z ločenimi koši za odpadke, ki so nameščeni v podpultnih izvlečnih predalih. Skrijte svoje smeti pred pogledi gostov in kuhinja bo v trenutku videti še bolj organizirana!

V letu 2020 smo predstavili kar nekaj novih modelov pomivalnikov in pip, narejenih iz nerjavnega jekla (inoxa). Vse so zbrali na tej povezavi.

 

5. Izvlečne omarice 

Kolikokrat ste že zavrgli živilo s pretečenim rokom, ker se vam je skrilo v ozadje omarice?
Rešitev so izvlečne shrambe in začimbna omarica.
Ozka izvlečna omarica za začimbe in shrambo živil vsekakor omogočita dobro organizacijo živil, poleg tega pa boste vedno vedeli, katera živila imate in nanje ne boste kar pozabili.

Ko izvlečete predal, imate vsa živila pod drobnogledom in tako lahko še bolj učinkovito načrtujete obede in pravočasno porabo hrane pred njenim iztekom roka uporabe. Še namig: začimbni predal naj bo ob štedilniku, da bodo začimbe vselej pri roki. Tako se bodo tudi vaše jedi izboljšale, saj boste večkrat videli začimbe in jih tudi večkrat uporabili.

6. Funkcionalne malenkosti

V članku smo večkrat poudarili, kako pomemben je čist in prazen kuhinjski pult za funkcionalno kuhinjo.
Pospravili ste male gospodinjske aparate, obesili kuhinjske pripomočke in krpe, dodali poličke za knjige, rože …
A ob pomivalnem koritu so še vedno pripravljeni »zvesti spremljevalci« pomivalne postaje: detergent za pomivanje posode, gobica, milo za roke in še kakšna malenkost.

Če ste pred prenovo ali naročate novo kuhinjo, vam strokovnjaki toplo svetujejo Alveusovo dodatno opremo, ki so jo razvili ravno z mislijo na večjo funkcionalnost in organiziranost kuhinje.

 • Gobica bo odslej pospravljena v prikupni kromirani košarici ali na odcejalnem pladnju,
 • ob pomivalnem koritu pa bo neposredno iz pulta kukala le glavica elegantnega dozirnika za detergent in milo, bodisi iz kromirane plastike ali medenine bodisi iz nerjavnega jekla
  Dozirnik se preprosto napolni pod pultom, kjer je skrita tudi posodica za detergent oziroma milo za roke.
  Tako bo olajšano tudi čiščenje, saj se pod posodicami ne bo več nabiral vodni kamen, vi pa boste uživali v svoji urejeni kuhinji.
 • Pomivalno korito lahko z leseno desko za rezanje spremenimo v praktično delovno površino. Alveusova deska za rezanje elegantno drsi nad posodo pomivalnika.
 • Delo bo olajšala še praktična odcejevalna posoda, iz nerjavnega jekla, ki bo prišla prav tudi pri rezanju in pranju zelenjeve ali da vanjo preprosto odložite hrano ali posodo.
 • Nepogrešljiv dodatek v vaši kuhinji bo zagotovo postal tudi podstavek Roll-up, saj bo omogočal enostavno odcejanje oprane posode.


7. Odprta kuhinja je lepša z vgradnimi aparati 

Dandanes so moderni odprti prostori, kjer se kuhinja neprekinjeno nadaljuje v jedilnico in dnevno sobo. Da je pretok v stanovanju nemoten, so vse večkrat kuhinje videti kot gromozanska omara.
Z vgradnimi elementi se skrijeta tudi sicer tako izstopajoča pomivalni stroj in hladilnik. Tako se pogled iz dnevne sobe ne ustavlja več na teh fokusnih točkah, temveč raje na svetleči kuhinjski armaturi ali posebnih lučeh nad otokom, ki ste jih tako skrbno izbrali.
Kuhinja je videti enotna, izčiščena in ne prekinja vizualnega pretoka celotnega bivalnega prostora.

8. Skrijte vse male gospodinjske aparate

Prvi vtis je pomemben in če se pogled najprej ustavi na navlaki, je še tako lepa kuhinja videti neorganizirana.
Zato pri načrtovanju kuhinje oziroma njene prenove premislite, kam boste pospravili male kuhinjske aparate: kuhinjski robot, toaster, električni žar, palični mešalnik …
Razen, če gre za aparat, ki je vreden ogleda, je bolje, če ga skrijete bodisi v omarico, bodisi na poličnik, ki ga preprosto zaprete – dobra ideja so v kuhinjah vse bolj pogosti roloji.

9. Dobra osvetlitev

Kuhanje in čiščenje kuhinje zahtevata dobro osvetlitev.
Medtem ko je naravna svetloba seveda zelo pomembna pri ustvarjanju vzdušja, pa je dobro osvetljena delovna površina pomembna za vsakodnevno delo in da v večernem času v trenutku najdete, kar potrebujete.
Vgradne luči so lahko precej drage, zato je cenejša alternativa trak LED luči, ki ga lahko kadar koli namestite pod zgornje elemente ali celo v notranjost predalov. Na LED traku lahko nastavite jakost svetlobe, pri določenih pa tudi različne barve, tako da si svetlobo popolnoma personalizirate.

10. Kuhinja po vaši meri

Svetovni splet je pri načrtovanju kuhinje lahko naš prijatelj, saj najdemo odlične ideje in praktične nasvete, kakršne ste prebrali v pričujočem članku.
Lahko pa nas krasne fotografije idiličnih kuhinj toliko zapeljejo, da pozabimo na uporabnost kuhinje in predvsem na to, da je to prostor, kjer kuhamo, se družimo, čistimo …
V kuhinji se moramo počutiti domače, stvari nam morajo biti pri roki, sicer kuhinja ni funkcionalna. Ko torej načrtujete kuhinjo, se poglobite vase, v svoje navade in potrebe, ter ustvarite kuhinjo po vaši meri!

Nazaj na seznam