Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

Intervju: Tjaša Klemen, oblikovalka notranjih prostorov

S Tjašo smo govorili o notranjem oblikovanju, predvsem kuhinje, o načinu njenega dela, kaj jo žene, kje išče inspiracijo pri delu ipd.

Intervju: Tjaša Klemen, oblikovalka notranjih prostorov

Tokratni blog zapis smo posvetili intervjuju z uspešno in zelo priljubljeno oblikovalko notranjih prostorov Tjašo Klemen, iz podjetja Asteprom .

S Tjašo smo govorili o notranjem oblikovanju, predvsem kuhinje, o načinu njenega dela, kaj jo žene, kje išče inspiracijo pri delu ipd.

V intervjuju boste našli veliko nasvetov za opremo svoje kuhinje, vpogled v trende za leto 2020 (o katerih smo pisali že tukaj) in nenazadnje tudi namige o tem, kakšno pomivalno korito in pipa bi se najbolj prilegala vam in vaši kuhinji.


Pozdravljena Tjaša. Hvala za čas in pripravljenost, da deliš svoje nasvete tudi z našimi bralci. Za začetek te prosimo za nekaj besed o sebi, o tvoji poslovni poti. Kako si začela in kaj počneš danes?


V začetku svojega študija sem pod mentorstvom arhitekta Primoža Jeza začela sodelovati pri projektiranju interierjev in arhitekture, kasneje tudi pri izvedbi le teh. 

Kasneje sem projekte začela načrtovati sama in nekaj časa delala samo na področju stanovanjskega interierja. 

Trenutno delam na vseh področjih arhitekture, še vedno pa ostaja moje največje veselje oblikovanje notranje opreme ali stanovanjske arhitekture.

V podjetju Asteprom d.o.o. uspešno delujemo na področju izdelave gradbenih, arhitekturnih, prostorskih, instalacijskih projektov na nivojih od IZP, DGD, PZI do PID načrtov ter urejanje dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevne objekte (DNZO) in pridobitev gradbenega dovoljenja za spremembo namembnosti (DSN). 

Vodimo postopke za pridobitev gradbenih, uporabnih dovoljenj in postopkov za obračun komunalnih prispevkov, prav tako vodimo investicije, gradnjo in izvajamo gradbene nadzore.

 

Če se osredotočimo zgolj na notranje oblikovanje. Ko prvič spoznaš stranko ... Katera vprašanja ji najprej postaviš, še preden začneš z delom? Kaj so tiste informacije, ki so najbolj pomembne in jih potrebuješ za odlično izvedbo?

Prvi sestanek s stranko po navadi izkoristim predvsem zato, da spoznam njihovo vizijo in pričakovanja, kakšne so njihove želje ter kakšna je njihova predstava dobrega prostora.

Tako nimam nekih tipičnih vprašanj ampak bolj sproščen pogovor iz katerega potem lahko sama ugotovim, kakšen tip interierja bo stranki odgovarjal. 

Če bi stranko direktno vprašala kaj točno želi, bi največkrat dobila odgovor: »Nekaj funkcionalnega pa, da fino izgleda.« 

S takšnimi besedami se da opisati vsako dobro rešitev, teh pa je za vsak prostor seveda več, tisto pravo pa najdeš, ko spoznaš naročnika in njegove želje. 


Kje pa nadeš inspiracijo pri svojem delu?

Povsod. 

V vsakodnevnem življenju, v naravi, v novem okolju, ko iščeš rešitev za nek prostor in najdeš nekaj, kar bi lahko uporabil čisto drugje. 

Zelo rada opazujem, kako ljudje uporabljajo različne prostore. Oziroma kako različni ljudje uporabljajo isti prostor. Res je zanimivo, kako si vsak zase prostor interpretira drugače.


Katere prostore najraje oblikuješ oz. so ti v največji izziv?

Najraje oblikujem prostore, ki so problematični in na prvi pogled nerešljivi. Takrat vedno nastanejo najboljše in najzanimivejše rešitve. Po navadi je to prostor, ki mu primanjkuje kvadrature.


Ko poslušaš želje in predstave svojim strank ... Kaj povedo o svoji kuhinji? Kaj večini tvojih strank predstavlja kuhinja?

Največkrat ob začetku načrtovanja še niso tako pozorne na to, kako bo kuhinja rešena, ko pa stranki predstavim na kaj vse mora biti pozorna, pa kuhinja postane projekt zase. 

Predstavlja jim prostor v katerem bodo preživele veliko časa, ki ga želijo čimbolj racionalno uporabiti, kar pa jim omogoča samo dobro premišljena postavitev elementov.




Kaj vse upoštevaš, ko načrtuješ kuhinjo? Kaj bi svetovala našim bralcem - katere so najpomembnejše smernice, ki bi jih vsak moral upoštevati pri načrtovanju in opremi kuhinje?

Pomembno je predvsem to, da vsak, ki se odloči za novo kuhinjo ugotovi, kako sam uporablja prostor in ne kako prostor uporablja mama, tašča ali soseda. 

Seveda obstajajo smernice, ki jih je treba upoštevati, kot je to trikotnik, ki ga je potrebno ustvariti med koritom, kuhalno ploščo ter hladilnikom, vendar še vedno ne obstaja samo ena dobra rešitev postavitve. 

Vedno je treba upoštevati uporabnika in njegove navade. 


Kaj pa barve v kuhinji? So barve, ki so za kuhinjo še posebej primerne oz takšne, ki jih raje odsvetuješ?

Barva je ponovno stvar vsakega posameznika, ki bo končni uporabnik kuhinje, tako ne preferiram nobene barve, sigurno pa odsvetujem žive in nasičene barve saj se jih ljudje zelo hitro naveličamo.


Kako pomembna sta v kuhinji pomivalno korito in pipa? Kakšno korito in pipo najraje svetujete? Zakaj?

Skupaj predstavljata enega izmed glavnih elementov kuhinje. Njuna uporabnost je ključnega pomena za dobro funkcijo, hkrati pa predstavljata tudi zelo pomemben vizualni segment prostora.  

Strankam največkrat svetujem, naj se odločijo za čim večje in globoko korito, ki nam omogoča, da vanj postavimo tudi tiste posode, ki so prevelike za pomivalni stroj.


Imaš izkušnje z Alveus izdelki? Jih strankam rada svetuješ? Zakaj?

Alveus izdelki, se mi zelo dopadejo, ker zelo hitro sledijo trendom dizajna. 

Vedno premikajo smernice na področju novosti, pa naj bodo to oblike ali barve produktov. 

 

Poleg dobrega oblikovanja so tudi zelo kvalitetni. Vsaka stranka do sedaj je bila z Alveus izdelkom zadovoljna. Po več letih njihove kuhinje še vedno izgledajo kot nove, zahvaljujoč vašim izdekom.


Super. Vedno radi slišimo takšne izkušnje. Res je, v Alveusu vse izdelke oblikujemo in izdelamo v mislih na uporabnost, kakovost in seveda tudi všečen in moden dizajn. 

Kako pa ti pri pripravi dizajna združujeteš lepoto, z uporabnostjo?

V prvi plan vedno postavljam uporabnost, če ni funkcije tudi lepota ne pomaga. Tako vsakemu prostoru najprej zagotovim kvalitetno in smiselno postavitev, ki pa ji potem z zanimivimi detajli dodam samo še piko na i.




Se pri delu držitiš kakšnih posebnih pravil, načel?

V našem poklicu nas pravila večkrat omejujejo, kot nam pomagajo zato poskušam vsak projekt vzeti kot samostojen izziv in v njem čimbolj uživati ob raziskovanju novih rešitev.

 

Kdaj veš, da je dizajn dober? Da je to, to. 

Ko pridem v prostor čez dlje časa in vidim, da se uporablja tako, kot je bil načrtovan. Ko vidiš, da je res zaživel tako, kot si pričakoval.


Kot si omenila, je v kuhinji najpomembnejša uporabnost, funkcionalnost in da je kuhinja prilagojena navadam in okusom uporabnika. A kljub temu ... Kakšni so trendi na področju dizajna kuhinj v 2020?

Uporaba naravnih materialov in toplih odtenkov, kontrast z mešanjem različnih stilov v enem prostoru. Veliko se bo uporabljalo žameta in medenine za detajle in poudarke v interierju ter barvne odtenke, ki so nenasičeni vendar prostoru dodajajo karakter. 

Predvsem ustvarjanje kontrastov z elementi, ki po ˝pravilih˝ ne gredo skupaj.

 

Hvala za vse nasvete, izkušnje in znanje. Želimo ti še veliko veselja in uspeha pri delu.



Nazaj na seznam