Košarica

Košarica je prazna!

Iskalnik

5 nasvetov arhitektov pri načrtovanju kuhinje

Pri dobrem načrtovanju kuhinje je vse v detajlih, ki jih sprva sploh ni mogoče opaziti, trdijo strokovnjaki notranjega dizajna – arhitekti. Katere so zakonitosti, nasveti in triki, ki jih lahko uporabite sami, če vaš budžet za novo kuhinjo oziroma njeno prenovo ne vključuje tudi strokovnega načrtovanja arhitekta?

5 nasvetov arhitektov pri načrtovanju kuhinje

1. Najpomembnejša je uporabnost kuhinje


Ko kuhinjo načrtuje laik, se najprej ustavi pri barvi oziroma stilu kuhinje. 

Ko jo načrtuje strokovnjak, pa najprej predvidi njen tloris; največ pozornosti nameni sami uporabnosti kuhinje. 

Pri kuhinji se torej lahko držite prvega preprostega načela: uporabnost pred lepoto. Vaša kuhinja mora biti funkcionalna. 

Funkcionalna kuhinja pomeni, da se po njej med kuhanjem in čiščenjem enostavno premikate. 

Najpogostejši izraz, ki ga uporabljajo strokovnjaki za načrtovanje kuhinj, je »kuhinjski delovni trikotnik«. 

»Kuhinjski delovni trikotnik« pomeni, da so trije najpomembnejši kuhinjski elementi – pomivalno korito, pečica (s kuhališčem) in hladilnik postavljeni blizu in v obliki trikotnika. 

S takšno postavitvijo se med kuhanjem z lahkoto premikate od enega do drugega, ne da bi pri tem delali nepotrebne korake. Hkrati pa vsi pomembni elementi stojijo dovolj vsaksebi, da nudijo dovolj prostora - tudi, če je v kuhinji z vami še nekdo in si med delom tako nista v napoto. 

Arhitekt bo postavitev predvideval tako, da bodo pomivalno korito, hladilnik in pečica postavljeni v obliki trikotnika (bodisi bo uporabil kuhinjski otok, bodisi postavil prostostoječi hladilnih v nasprotno linijo), navadno s koti med 15° in 25°. 

Če je v vaši bodoči kuhinji malce več prostora, pa bi arhitekt najbrž ustvaril več kuhinjskih trikotnikov, tako da bi obsegali različne stopnje kuhanja (delovna mesta za pripravo hrane, kuhanje, prehod skozi kuhinjo – da morebitni »obiski« v kuhinji, na primer žejni otroci, ne motijo prvih dveh trikotnikov). 

Če pogosto gostite in zabavate goste, ali preprosto radi redno pripravljate obroke za svoje najdražje, kar vam vzame tudi precej časa, se nikar ne izolirajte od njih – naj bo vaša kuhinja tudi prostor za druženje. 

Že pri prvih načrtih pomislite, kako boste med kuho del pogovora – morda razmislite o podaljšanem delu otoka, da bo tam prostor za barske stolčke, ali lino v kuhinji ipd. 

Da je kuhinja funkcionalna, pomeni tudi, da je vse, kar potrebujete, na dosegu roke. Arhitekti vam bodo vedno svetovali, da poskusite že malce vnaprej planirati, kje boste hranili pogosto rabljene ponve, začimbe, pribor … 

Naj bo pot posod od pomivalnega korita v pomivalni stroj in nazaj na police čim krajša. S pametno organizacijo bo nemudoma izboljšana izkušnja uporabe vaše kuhinje. 


2. Svetloba v kuhinji

Če je le mogoče, naj mesto, kjer se boste v kuhinji največ zadrževali, (to je pogosto ob delovnem pultu med pomivalnim koritom in kuhališčem), stoji pred oknom ali v njegovi neposredni bližini. 

Tako si boste zagotovili neomejeno naravno svetlobo in popestritev med kuhanjem, saj vam bo pogled pogosto uhajal skozi okno. 

Opazovanje dogajanja na ulici, otrok med igro ali narave bo zagotovo pomirilo vaše čute. Če je okno neposredno nad delovnim pultom ali celo pomivalnim koritom in vas skrbi njegovo odpiranje zaradi visoke kuhinjske armature, ima Alveus pravo rešitev za vas – poklopno kuhinjsko armaturo flexy window

Če imate težave z izbiro primerne kuhinjske armature, vam v branje priporočamo članek Kako izbrati najbolj primerno kuhinjsko armaturo


3. Izberite pravo barvo kuhinje 


Ena najbolj zabavnih nalog pri notranji opremi je zagotovo izbiranje barv pohištva. 

Kuhinja je dolgoročni nakup, navadno imamo kuhinjo nad dvajset let, preden se odločimo za prenovo, zato je izbira barve precej pomembna. 

Arhitekti svetujejo, da se pri izbiri barve osredotočate predvsem na to, kakšen občutek bo dala celotni sobi. Velik vpliv na to ima seveda prisotnost naravne svetlobe in na katero stran neba gleda vaša bodoča kuhinja. 

Če je kuhinja na severni strani in je zato celotna soba temnejša, naj bo kuhinja svetlih barv, ki bodo odbijale svetlobo in se bo soba tako zdela večja. 

Če pa je kuhinja obsijana s soncem, se lahko z lahkoto odločite za enega največjih letošnjih trenov – temne barve kuhinj – saj bo soba dobila prijeten, domačen občutek. 

Če je vaša osebnost močna in se radi odločate za vpadljive, močne, kričeče barve, imejte v mislih, da se takšnih barve slej kot prej naveličamo in povprašajte svojega prodajnega svetovalca za leseni del kuhinje, ki bi ga lahko tudi sami prebarvali. Ali pa se omejite na en kričeče pobarvan del kuhinje – modri stoli, rdeč otok, pisane ploščice nad pultom … Več informacij najdete v blog zapisu Barve v kuhinji.


 4. Ustrezna obdelava materialov 


Poleg barve je izredno pomembna tudi obdelava materialov – bodo kuhinjske omarice visokega sijaja, svetleče ali mat

Kakšne bodo kuhinjske naprave in pomivalno korito? 

Boste izbrali večno sijajno nerjavno jeklo ali naravnim materialom podobne kompozitne materiale

Izbira je, seveda, v veliki meri odvisna od vašega okusa. 

Pogost nasvet arhitektov pa je, da se držite stila opremljanja celotnega stanovanja: če imate moderno opremljeno stanovanje, bo ustrezal visok sijaj omaric in nerjavno jeklo. 

Prav tako bo ustrezala mat obdelava omaric ali kompozitni materiali pomivalnih korit in armatur, da malce omehčate videz kuhinje. 

Če vam je všeč rustikalni slog, se visoki obdelavi omaric le izognite, kljub temu pa lahko s pomivalnikom iz nerjavnega jekla kuhinji dodate nekaj sijaja. 

Alveus nudi nekaj prav posebnih barv pomivalnih korit in armatur, s katerimi lahko vnesete veliko vznemirjenja v svojo kuhinjo.


5. Znebite se navlake! 

Zakaj v zadnjem času tako pogosto omenjamo skandinavski slog? 

Ker prav vsi obožujemo njihov minimalističen, izčiščen slog. 

Kako bi se ga lahko držali tudi v kuhinji? Preprosto, pravijo arhitekti in prodajni svetovalci.

Znebite se navlake v kuhinjI. Na majhne podrobnosti, kot so smeti, milo in druga navlaka v kuhinji, pomislite že ob njenem načrtovanju. 

Prav nič ni gršega od neprivlačnega smetiščnega koša (po možnosti še plastičnega, predelnega za ločevanje v kakšni ceneni beli ali olivni barvi) sredi nove kuhinje. 

Načrtujte že vnaprej, da boste svoje ostanke enostavno skrili pod preprogo – ne ravno dobesedno, lahko jih pa elegantno skrijete za vrata kuhinjske omarice. 

Alveusov napredni sistem za ločeno zbiranje odpadkov vam nudi neprimerno boljšo rešitev od standardnega plastičnega smetnjaka – vaši odpadki bodo skriti pred vašimi očmi in pred gosti, z enostavnim ločevanjem odpadkov pa boste obenem še skrbeli za okolje.  

Prav tako se ob pomivalnem koritu kaj hitro znajdejo tudi obvezna oprema vsakega pravega kuharja: milo, gobica ter sredstvo za pomivanje posode. Za gobico še nekako najdemo prostor v pomivalniku, steklenički z milom in sredstvom za pomivanje posode pa se v večini kuhinj neprivlačno »svetita« ob mokrem delu kuhinje.

 Alveus ima za vas elegantno rešitev, ki jo boste dnevno uporabljali – dozirnik, ki ga napolnite s spodnje strani pulta! Tako se bo neposredno iz vašega kuhinjskega pulta pnela le elegantna glavica dozirnika, posodico za milo oziroma sredstvo za pomivanje pa boste ekonomično in ekološko lahko napolnili s poljubno tekočino kar skrito pod pultom. 

Nazaj na seznam